Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank este prima banca din Romania care "a dat cu pumnul in masa" si a crescut avansul la creditele ipotecare, in asteptarea deznodamantului legii darii in plata. In urma cu peste o luna, Raiffeisen Bank a decis sa inaspreasca sever conditiile de creditare pentru persoanele care isi doresc sa cumpere o locuinta pe credit.

Astfel, la imprumuturile ipotecare in lei avansul a urcat la 35%, iar la creditele in euro a ajuns la 40%.

Bancpost

Bancpost

La putin timp dupa Raiffeisen Bank, si Bancpost a decis sa majoreze avansul pentru creditele ipotecare, in contextul legii darii in plata. Bancpost a ridicat avansul la 33% pentru creditele in lei, iar pentru imprumuturile imobiliare in euro a crescut aportul propriu la 43%.

Ca la majoritatea bancilor, pana la aceasta decizie avansul cerut la imprumuturile pentru locuinte era de 15% in lei si de 25% in euro. Totodata, pentru creditele de nevoi personale cu ipoteca, Bancpost a diminuat valoarea maxima finantata, la 57% din valoarea garantiei, de la 75%.

BRD SocGen

BRD SocGen

BRD a inasprit si ea conditiile de creditare la produsul Habitat, insa doar pentru imprumuturile in euro acordate pe o perioada mai mare de 25 de ani. Totusi, banca detinuta de francezii de la Societe Generale a mentinut avansul de 25% la imprumuturile in euro pe o perioada mai mica sau egala de 25 de ani.

De asemenea, in lei, creditul Habitat este in continuare in oferta cu un avans de 15%. Potrivit oficialilor bancii, avansul la creditul ipotecar in euro pe 30 de ani a fost modificat in urma cu o saptamana.

In ce stadiu se afla legea darii in plata?

In ce stadiu se afla legea darii in plata?

Senatorii au adoptat, luni, cu unanimitate de voturi, legea darii in plata, rezultatul fiind de 119 voturi "pentru" si niciunul impotriva. Legea se afla in faza reexaminarii, iar Senatul este prima Camera sesizata.

Decizia finala apartine Camerei Deputatilor si, daca darea in plata trece si de acest for legislativ, legea va intra in vigoare, in conditiile in care presedintele Klaus Iohannis nu mai poate sa o intoarca in Parlament, dupa ce in decembrie 2015 a cerut reexaminarea legii.

Ce trebuie sa stii despre darea in plata?

Ce trebuie sa stii despre darea in plata?

Darea in plata este o lege care le permite persoanelor care au imprumutat un credit pentru a-si achizitiona o locuinta sa o restituie bancii, in cazul in care nu mai pot plati datoria catre banca. Altfel spus, atunci cand clientul primeste un imprumut pe care il garanteaza cu locuinta ce urmeaza a fi achizionata si, din diverse motive, nu mai poate sau nu mai vrea sa plateasca rata lunara, ofera locuinta ipotecata bancii si astfel i se stinge datoria, indiferent daca valoarea locuintei mai acopera sau nu datoria catre banca. Potrivit legii darii in plata, banca nu mai are dreptul sa se indrepte catre alte bunuri sau alte venituri ale clientului si nici nu mai poate urmari clientul in instanta.

De mentionat ca proiectul legislativ a trecut de Senat, dar a primit si un nou amendament, respins in comisiile de specialitate: plafonul de 150.000 de euro, ceea ce inseamna ca se pot da in plata doar imobilele achizitionate in urma unui credit de 150.000 de euro, cu destinatia de locuinta. De asemenea, in ciuda opozitiei BNR, Prima Casa a ramas in proiectul darii in plata.

Sursa foto: Sursa foto: baranq/Shutterstock