Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea mentine dobanzile la niveluri foarte scazute o lunga perioada de timp, daca Banca Centrala Europeana (BCE) va adopta noi masuri de relaxare a politicii monetare, iar piata locala va atrage intrari semnificative de capital, potrivit unei analize a Erste Group.

Consiliul guvernatorilor BCE se intruneste in aceasta saptamana, iar analistii internationali anticipeaza ca institutia va lua noi masuri de stimulare, inclusiv reducerea dobanzilor, pentru sustinerea inflatiei din zona euro, care in februarie a revenit in teritoriu negativ, conform News.ro

”Daca BCE relaxeaza politica monetara, iar Romania va inregistra intrari semnificative de capital, BNR ar putea mentine dobanzile la niveluri foarte scazute o lunga perioada de timp”, considera analistii Erste.

Totusi, probabilitatea ca BNR sa ia noi masuri de relaxare monetara sunt scazute, din cauza asteptarilor de accelerare a inflatiei la 3% in 2017 si a politicii fiscale libere a guvernului.

”Cresterea rapida a consumului si redresarea investitiilor vor amplifica presiunile asupra inflatiei”, noteaza Erste. Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat recent ca relaxarea politicii bugetare si a celei monetare nu pot coincide, el sugerand ca banca centrala va avea o politica monetara prudenta.

Isarescu a declarat Bloomberg la sfarsitul lunii februarie ca BNR ar putea inaspri politica monetara mai devreme decat se prognoza anterior, ca urmare a prognozelor care indica majorarea inflatiei din cauza stimularii puternice a consumului, dar a precizat ca nu este vorba de cresterea dobanzilor.

El a spus ca primul pas va fi ingustarea coridorului de dobanzi din jurul ratei dobanzii de politica monetara.

"Vom reactiona mai repede, dar nu prin intermediul dobanzii de politica monetara", a declarat Isarescu. "Dupa ce vom misca coridorul (din jurul dobanzii cheie n.r.), poate va urma dobanda de politica monetara", a adaugat guvernatorul BNR.

Cresterea dobanzii de politica monetara are ca efect, de obicei, scumpirea creditelor acordate de banci. In prezent, dobanda de politica monetara a BNR, la care institutia imprumuta bancile care au nevoie de lichiditati, este de 1,75% pe an, iar coridorul simetric la care se situeaza dobanzile facilitatilor permanente este de +/-1,5%.

“Consideram ca, la nivelul la care ne situam acum cu dobanda de politica monetara, suntem bine situati pentru orice evolutie viitoare", a afirmat Isarescu. "Nici prea sus, nici prea jos", a completat el.

In ianuarie, rata anuala a inflatiei a coborat la un nivel minim istoric, de -2,1%, insa evolutia este pusa de analisti in principal pe seama scaderii TVA la alimente la 9%, din iunie 2015, si a cotei generale de TVA de la 24% pana la 20%, la inceputul acestui an. Insa ultimele prognoze ale BNR arata ca rata anuala a inflatiei va urca la 1,4% la finalul acestui an si la 3,4% in decembrie 2017, pe fondul cresterii rapide a consumului.

Guvernatorul BNR a mai afirmat, in interviul acordat Bloomberg, ca urmatoarea etapa de scadere a rezervelor minime obligatorii ar putea fi amanata pentru 2017, principala cauza fiind relaxarea politicii fiscale in 2016. Deficitul bugetar este programat sa urce anul acesta la aproape 3% din produsul intern brut (PIB), nivel dublu fata de cel inregistrat in 2015.

Sursa foto: Garry L./ Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri