Dobanda medie la depozitele noi deschise de populatie in bancile din Romania s-a redus de la 2,64% pe an, in ianuarie 2015, pana la 1,28% pe an, in prima luna a acestui an,dupa o scadere constanta in ultimele luni, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Comparativ cu luna decembrie 2015, dobanda medie la depozitele noi ale populatiei a scazut cu 0,2 puncte procentuale, fiind cel mai rapid ritm de diminuare a dobanzilor din iunie 2015 incoace., conform News.ro

In ianuarie 2016, bancile au acordat cele mai mici dobanzi, de 0,94% pe an, la depozitele noi deschise de persoanele fizice cu scadenta de cel mult o luna. La depozitele cu scadenta intre o luna si trei luni, inclusiv, dobanda medie anuala a scazut de la 2,58%, in ianuarie 2015, pana la 1,22%, in prima luna din 2016, arata datele BNR.

Pentru economiile populatiei tinute in depozite cu scadente cuprinse intre trei si sase luni, dobanda medie a scazut in ultimul an de la 2,91% pana la 1,45%.

Bancile platesc cele mai mari dobanzi la depozitele cu scadente mai lungi, cuprinse intre jumatate de an si un an. La depozitele noi de acest tip deschise de populatie, dobanda medie a scazut de la 3,31% pe an, in prima luna a anului trecut, pana la 1,82% pe an, la inceputul lui 2016.
In cazul companiilor, dobanzile platite de banxi sunt si mai mici. Datele BNR arata ca dobanda medie anuala platita de banci la depozitele noi deschise de companiile nefinanciare a scazut in ultimul an de la 1,18% pana la 0,55%, in ianuarie 2016.

Sursa foto: Nomad_Soul / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri