Deficitul contului curent a fost in primele sapte luni ale anului de 4,8 miliarde de euro, in crestere cu 43% fata de perioada similara a anului trecut dar in scadere de ritm, din cauza accentuarii deficitului balantei comerciale, releva datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
In urma cu o luna ritmul de crestere al deficitului era de 40% si insuma o valoare de 4,17 miliarde de euro. Principala cauza a deficitului o constituie dezechilibrul comercial care a ajuns pe primele sapte luni la valoarea 5,3 miliarde de euro, informeaza NewsIn. Deficitul comercial este temperat firav de balanta serviciilor care a cunoscut un plus de 264 de milioane de euro, datorita capitolului alte servicii cu un sold pozitiv de 392 de milioane de euro.

Transporturile au adus un minus de 137 de milioane de euro in contul curent, iar turismul si-a mentinut nivelul modest de opt milioane de euro. Capitolul venituri cunoaste un deficit important, de 1,6miliarde de euro, dar este contrabalansat puternic de transferurile muncitorilor romani, care au reprezentat pe primele sapte luni 1,8 miliarde de euro, in scadere fata de nivelul de 1,9 miliarde inregistrat anul trecut.

Deficitul de cont curent a fost acoperit in proportie de 82,2% de investitii straine directe (4 miliarde in primele sapte luni ale anului, comparativ cu 2,7 miliarde de euro in perioada similara din anul 2005). Investitii straine au ajuns in primul semestru al anului la 3,2 miliarde de euro, insa atunci compensau 77,8 % din deficitul contului curent. La sfarsitul lunii mai investitiile straine erau de 2,9 miliarde de euro, acoperind 85,7% din deficitul de cont curent, dar in luna martie, investitiile straine acopereau in totalitate dezechilibrul contului curent. Totusi, perspectiva ramane optimista vand in vedere banii pe care autoritatile ii asteapta, pana la sfarsitul anului, din privatizarea BCR.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a estimat pentru anul 2006 scaderea ponderii deficitului de cont curent in produsul intern brut (PIB) de la 8,7%, cat era anul trecut, la 8,5%. Dezechilibrul balantei de plati va creste nominal, in anul 2006, la 7,95 de miliarde de euro, fata de 6,89 de miliarde de euro, insa este asteptata o crestere mai mare a PIB, conform CNP. Fondul Monetar International a prognozat pentru acest an o crestere a deficitului de cont curent pana la 9% din PIB.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri