Guvernul considera ca finalizarea cu succes a privatizarii Bancii Comerciale Romane (BCR), cel mai important proiect de privatizare din Romania, va avea un impact pozitiv asupra economiei si, in acest sens, asigura ca vor fi luate toate masurile pentru ca tranzactia sa fie incheiata in acelasi mod legal, corect si transparent in care s-a desfasurat intregul proces, a declarat ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu, presedintele Comisiei de privatizare a BCR.
Guvernul a decis sa extinda data limita pentru finalizarea privatizarii BCR cu inca o luna, pana la 20 octombrie, pentru a permite indeplinirea procedurilor legale necesare incheierii acestui proces, precizeaza Vladescu, intr-un comunicat dat publicitatii. In ultima sedinta de Guvern s-a stabilit decalarea datei de finalizare a tranzactiei pentru privatizarea BCR de la 21 septembrie la 20 octombrie, dupa ce Curtea Constitutionala nu a reusit sa ia o decizie in privinta unei sesizari de neconstitutionalitate privind legea pentru finalizarea bancii, formulata de 39 de senatori, informeaza NewsIn.

Dat fiind ca plenul Curtii este format in prezent din opt judecatori - in conditiile in care cel de-al noualea post este in continuare vacant - Curtea Constitutionala a constatat ca se afla in imposibilitatea de a lua o decizie legala, deoarece voturile erau impartite in mod egal patru la patru. Numirea unui judecator la Curtea Constitutionala, pe postul devenit vacant in luna aprilie a acestui an, intra in atributiile Camerei Deputatilor. Ministrul Sebastian Vladescu aminteste ca in decembrie 2005 Erste Bank din Austria a castigat licitatia internationala si s-a semnat un contract prin care un pachet reprezentand 61,8825% din actiunile BCR se vindea catre Erste Bank pentru 3,75 miliarde euro.

Dupa semnare, au inceput procedurile de finalizare care includeau si aprobarea de catre Parlament a legii. Guvernul a promovat in 24 mai un proiect de lege pentru aprobarea unor masuri de finalizare a privatizarii BCR. Acest proiect nu a fost dezbatut de Parlament pana la inceperea vacantei parlamentare. Pentru a nu se intarzia procesul de finalizare a privatizarii BCR, pe 26 iulie Guvernul a aprobat o Ordonanta prin care relua toate prevederile din proiectul de lege. Aceasta Ordonanta a fost aprobata in Camera Deputatilor pe data de 12 septembrie, ceea ce oferea timp suficient pentru finalizarea tuturor procedurilor pana la data limita de 21 septembrie.

in urma contestarii transmise de un grup de senatori, pe 14 septembrie, Curtea Constitutionala judeca in prezent asupra constitutionalitatii legii de aprobare a Ordonantei de Guvern. Contestatarii actului normativ pentru finalizarea BCR sustin ca Guvernul si-a depasit atributiile, deoarece aspectele reglementate prin aceasta ordonanta fac obiectul unei legi organice. Dupa cum a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, extinderea termenului de finalizare a privatizarii BCR s-a decis la propunerea Comisiei de privatizare a bancii si a fost convenita anterior cu toate partile contractante.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri