Andras Hemberger este manager al MasterCard Europe pe cinci piete din Europa Centrala si de Est, tari in care consumatorii au experiente foarte diferite la plata cu cardul. Aflati din interviul de mai jos cum simte expatul experienta platii cu cardul in Romania, venind dintr-o tara civilizata in care 60% din consumul populatiei se face utilizand cardul bancar, iar pentru a calatori cu taxiul nu ai nevoie de portofel, ci doar de smartphone.

Hemberger coordoneaza activitatea MasterCard in Slovenia, Croatia, Ungaria, Romania si Israel, ceea ce inseamna ca zboara frecvent in aceste tari, unele unde "plata cu cardul este bine asezata si alte piete unde vorbim de populatie nebancarizata, asa cum este cazul Romaniei".

Eu ca strain cand aterizez la Otopeni trebuie sa fiu sigur ca pot plati cu cardul si nu sunt nevoit sa retrag bani, asta este experienta pe care o caut.

Daca la aeroport un strain trebuie sa scoata cash pentru a lua un taxi, pentru ca foarte putine companii ofera plata cu cardul, in Piata Victoriei, managerul MasterCard nu are o problema sa gaseasca terminale in care sa plateasca cu cardul, de cele mai multe ori contactless.

"Eu sunt insa unul dintre cei doi din zece romani care fac asta (platesc cu cardul - n.r.), insa opt din zece bucuresteni nu fac acest lucru, desi au un card in portofel. Trebuie sa ii invatam pe oameni sa plateasca cu cardul. Facem multe campanii impreuna cu comerciantii, iar acestia din urma au un rol important in acest ecosistem, pentru ca daca iti vad portofelul te pot intreba de ce nu platesti cu cardul", afirma managerul MasterCard.

Cum vrea phyre, singurul...
Citeste si: Ce planuri are FinTech-ul phyre in Romania pentru anul 2019

Andras Hemberger are pe masa de lucru un contrast interesant intre piete, cu Israel la polul superior si Romania, cu cea mai mare populatie nebancarizata din Europa Centrala si de Est. Romania are, de asemenea, mari probleme la partea de acceptare.

"Nu poti sa adopti o tehnologie doar intr-o parte (la client - n.r.) si sa nu o ai pe cealalta parte (la acceptare - n.r.), dar in Romania nu vorbim doar de tehnologie, ci de infrastructura de baza, fiecare om sa aiba un cont bancar sau cel putin un cont bancar virtural (card prepaid). In unele zone trebuie sa construim bazele platilor electronice, iar in alte zone sa aducem tehnologiile recente", explica Hemberger.

Viata fara cash intr-o tara civilizata: cum arata calatoria cu taxiul

In Israel, de exemplu, majoritatea gospodariilor folosesc carduri in toate activitatile curente, pentru a-si plati utilitatile, transportul, livrarile de produse la domiciliu, dar si pentru cumparaturile online si la magazine, indiferent de valoarea sumelor. "60% din consumul gospodariilor este realizat folosind cardurile bancare. Este o tara foarte dezvoltata, inclusiv in ceea ce priveste mentalitatile, pentru ca oamenii nu iau in calcul sa nu foloseasca cardurile pentru a plati"

Israel este o tara avansata si in ceea ce priveste tehnologiile de plati, aplicatiile de tipul "card on file" fiind foarte populare, pentru parcari, transport si, bineinteles, pentru comanda unui taxi. In Romania, sistemul "card on file", care presupune inrolarea cardului intr-o aplicatie, astfel incat la fiecare comanda sa nu mai fii nevoit sa introduci datele cardului, este destul de rar, Uber fiind printre companiile care au exploatat aceasta inovatie. Mai exista si alte aplicatii de taximetrie care permit "card on file", dar consumatorii au in general probleme sa gaseasca soferi de taxi prin aplicatie care sa accepte plata cu cardul.

Bisericile britanice lanseaza...
Citeste si: Bisericile britanice lanseaza cutia milei unde platesti cu cardul

In schimb, in Israel taximetristii au dezvoltat aplicatii prin care clientii obtin puncte bonus la plata cu cardul, formandu-se astfel un intreg ecosistem in jurul aplicatiilor de "card on file".

Hemberger este convins ca tehnologia va penetra si in Romania, pentru ca "atunci cand vei avea optiunea de a-ti inrola cardul in astfel de aplicatii, nimeni nu o sa mai plateasca cash".

Aveti aplicatiile de taxi si este pacat sa nu introduceti si sistemul de card on file. Este evident ca romanii vor alege sa plateasca cu cardul.

Si general managerul MasterCard Romania, Cosmin Vladimirescu, a remarcat dezvoltarea aplicatiilor de taxi bazate pe sistemul "card on file" in Israel, cum este GetTaxi, dar si in Budapesta poti sa platesti cu cardul in orice taxi, fiind prevazut in legea taximetriei obligativitatea de a oferi plata cu cardul.

Bancile si companiile...
Citeste si: Bancile si companiile FinTech, aliati sau dusmani

"Modul in care oamenii isi imagineaza calatoria cu un taxi este sa poata plati electronic, sa isi urmareasca pe telefon calatoria, sa aiba estimari cu privire la momentul in care ajunge masina sau chiar sa aiba Wi-Fi in taxi. Trebuie sa fie o combinatie intre aceste servicii pentru a face calatoria cu taxiul placuta", completeaza Vladimirescu.

GetTaxi este un start-up dezvoltat in Israel, care permite clientilor sa isi comande si sa plateasca calatoria de taxi doar de pe telefon. Aplicatia este folosita in peste 50 de orase, inclusiv in New York, Londra, Moscova si 13 orase din Israel.

Cand vom putea trai in Romania fara portofel, avand doar telefonul mobil

In opinia managerului MasterCard Europe, pentru a putea "supravietui" fara portofel, dar cu ajutorul telefonului mobil, ai nevoie de trei ingrediente: infrastructura contactless, care ia avant in Bucuresti cel putin, un smartphone care sa poata sa stocheze informatiile cardului si in al treilea rand dorinta oamenilor de a folosi aceasta noua tehnologie. Daca aceste trei ingrediente se vor imbina, sa supravietuiesti doar cu telefonul la tine nu ar fi doar un vis frumos.

Oriunde ma duc in jurul biroului (in Piata Victoriei - n.r.) exista tehnologia contactless, iar frumusetea la aceasta tehnologie este ca nu ai nevoie de card ca mijloc de plata, ci poate fi orice device, aproape orice poate sa stocheze in siguranta credentialele unui card - Andras Hemberger

Tokenizarea platilor este, de asemenea, un trend in prezent si ar putea penetra si piata romaneasca, insa - cel mai probabil - romanii vor folosi in paralel toate metodele de plata, unii vor ramane la varianta deja instaurata de plata cu cardul contactless, altii vor folosi telefoanele mobile pentru acest lucru, iar unii vor raspunde la apelul tokenizarii.


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Cum cresti potentialul unei afaceri in retail: idei ce cresc eficienta