Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a declarat in cadrul unei conferinte cu privire la strategia de dezvoltare a Romaniei ca “in cei douazeci de ani nu a vazut pericole mai mari la adresa stabilitatii macroeconomice”, desi cifrele arata bine si Romania indeplineste luna de luna criteriile nominale de aderare la Zona Euro.

Guvernatorul a punctat in conferinta organizata de Profit.ro ca Romania are cel mai mare PIB nominal din istorie, dar “daca nu suntem atenti, riscam sa pierdem tot progresul facut”. “Prima conditie pentru o convergenta reala cu tarile din Zona Euro este sa nu facem pasi inapoi si sa nu neglijam consolidarea fiscala si stabilitatea macroeconomica”, a spus Isarescu.

PIB-ul potential al Romaniei ar fi semnificativ mai mare daca am avea o infrastructura mai dezvoltata.

“Remarcam ca dupa atatia ani nu avem autostrada care sa traverseze Carpatii, nu avem nici macar o centura completa a Bucurestiului si nu am terminat nici macar cei 16 km de autostrada care leaga DN1 de Bucuresti“ a completat guvernatorul BNR.

El a tras un semnal de alarma si asupra stabilitatii legislative de care Romania are nevoie pentru a incuraja investitiile straine si cele interne, referindu-se in primul rand la controversata lege a darii in plata. Guvernatorul bancii centrale a reafirmat faptul ca sprijina in totalitate opinia Guvernului ca acestei legi trebuie sa i se intareasca criteriul social, iar Prima Casa nu trebuie inclusa in darea in plata.

Asa cum a precizat si Guvernul, analiza cazurilor sociale care ar trebui sa intre sub incidenta legii trebuie efectuata pe baza unor criterii obiective, iar finalitatea procesului trebuie sa fie impartirea poverii suplimentare intre banci si clienti, Isarescu adaugand ca acest concept ar trebui sa fie inclus in lege.

Isarescu a mentionat ca exisa un experiment facut intr-un stat baltic in care clientii au optiunea de a lua un credit cu darea in plata, dar cu un avans mai mare sau optiunea fara dare in plata si cu avans mai mic.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri