BERD a investit 1.48 mld. euro in primul semestru al anului

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) s-a angajat, in primele sase luni ale anului 2006, cu 1,48 de miliarde in proiecte de investitii, in timp ce anul trecut a angajat 1,14 miliarde de euro.

Suma totala angajata de banca in proiecte de investitii a ajuns la 30,5 miliarde de euro, iar capitalul mobilizat de finantatorii externi ai BERD a ajuns la 93,8 miliarde de euro. Profitul bancii de investitii a scazut la 446,5 milioane de euro, dupa ce anul trecut era, in aceeasi perioada, de 542 de milioane de euro. In primul semestru BERD a semnat 45 de proiecte, aproximativ acelasi numar ca anul precedent, informeaza NewsIn.Proiectele au inclus finantarea infrastructurii in Balcanii de vest, sustinerea intreprinderilor mici si mijlocii cu ajutorul sectorului bancar rusesc si ajutarea sectorului privat in Asia Centrala si Caucaz.

Potrivit trezorierului BERD, Axel van Nederveen, investitiile BERD in infrastructura si in institutii financiare au crescut semnificativ in prima parte a anului. O nota importanta a fost data de faptul ca din cele 45 de imprumuturi semnate anul acesta, zece au fost semnate in monede locale, ceea ce speram sa continue, a precizat van Nederveen.

Din punct de vedere geografic, 15% din noile investitii din primul semestru al anului au au fost in Europa Centrala (comparativ cu 17% in perioada similara a anului 2006), 54% in tarile in tranzitie, printre care se afla si Romania (comparativ cu 66% anul trecut) si 31% in Rusia (comparativ cu 17% in primul semestru al anului precedent). BERD este unul dintre cei mai mari investitori din Romania, alocand mai mult de 3,1 miliarde de euro in aproximativ 112 proiecte, din 1990 si pana in prezent. In sectorul municipal si de mediu, banca a oferit 400 de milioane de euro in proiecte care depasesc in valoare totala de 1,2 miliarde de euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Finantele au imprumutat in august 4,8 miliarde lei de la banci
Setari Cookie-uri