Valoarea creantelor colectate de firmele din domeniu a fost sustinuta in continuare de recuperarea datoriilor populatiei, cresterea a fost de 27% anul trecut, suma ajungand la 359 de milioane de euro, potrivit Asociatiei de Management al Creantelor Comerciale ( AMCC).

Segmentul business to consumer (B2C), care reprezinta datorii ale persoanelor fizice catre companii, a inregistrat cea mai mare crestere, de 29%. Recuperarea creantelor s-a realizat prin metode neagresive, au anuntat firmele din domeniu, conform News.ro

“Companiile de colectare a creantelor din Romania raman concentrate sa ofere solutii debitorilor in etapa de colectare a creantelor pe cale amiabila, iar corespondenta scrisa ramane cea mai utilizata metoda pentru colectarea creantelor in Romania”, a declarat presedintele AMCC, Georg Kovacs.

Cresterea creantelor externalizate a influentat pozitiv activitatea din 2015

Datele au fost influentate, in 2015, de cresterea creantelor externalizate, cu 11% fata de 2014. Astfel, firmele din domeniu au externalizat anul trecut creante in valoare de 10,2 milioane euro, aferente unui numar de circa 6 milioane cazuri. Creantele internationale externalizate reprezinta 8,8 milioane euro si 825 de cazuri, potrivit datelor asociatiei.

Firmele din domeniu au incasat anul trecut, din colectarea de creante, cu 19% mai mult comparativ cu 2014, pe fondul cresterii cu 28% a creantelor cesionate si cu 49% a colectarii datoriilor populatiei catre firme. In schimb, colectarea de creante detinute de firme la alte companii a scazut cu 61%.

"Tendinta care a inceput in primul semestru al anului 2015, in urma modificarii segmentului tinta de clienti (concentrare pe B2C in detrimentul B2B) este data de unii dintre cei mai importanti jucatori din piata”, se arata intr-o prezentare a asociatiei.

Firmele de recuperare de creante nu vor mai avea voie sa hartuiasca o persoana in vederea recuperarii debitelor

In legatura cu proiectele legislative din ultimul timp, asociatia considera binevenita si necesara o noua legislatie care sa reglementeze acest domeniu de activitate. Reprezentantii AMCC solicita reglementarea profesiei de colector de creante si stabilirea unui set de principii etice profesionale ce trebuie respectate de catre companiile de colectare in relatia cu debitorii.

Un proiect de ordonanta de urgenta publicat, la inceputul acestui an, de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), prevede ca firmele de recuperare de creante nu vor mai avea voie sa hartuiasca o persoana in vederea recuperarii debitelor.

Astfel, firmele de colectare de creante nu vor mai avea voie sa ii contacteze pe debitori intre orele 20 seara si 9 dimineata si nu ii vor mai putea cauta la locul de munca si nici prin intermediul altor persoane.

In plus, ordonanta, care ar putea fi aprobata in Guvern in aceasta primavara, interzice cesionarea contractului de credit ipotecare sau de consum, o masura care ar lovi puternic in activitatea recuperatorilor de creante.

Sursa foto: jijomathaidesigners / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri