Desi suntem tentati sa credem ca romanii isi asigura, de obicei, doar masina si casa, exista insa o anumita categorie de clienti ai companiilor de asigurari care opteaza pentru polite mai speciale, pentru diferite situatii, cu unele riscuri, de multe ori, chiar inedite, a declarat, pentru wall-street.ro, Alexandra Durbaca, country manager INSIA Europe Broker de asigurare.

"Pe langa asigurarile clasice precum politele RCA, CASCO, de locuinta, exista un segment de clienti sofisticati care opteaza pentru polite personalizate, fie ca vorbim de persoane fizice sau juridice. Astfel de polite sunt poate mai complexe decat cele standard, insa sunt extrem de utile daca sunt intelese corespunzator de catre clienti", spune Alexandra Durbaca (foto).

Un tip de asigurare incheiat de INSIA Europe Broker de asigurare este cel "hole in one" oferit de un asigurator de nisa de la Londra si cumparat de organizatorii unui turneu de golf. Acest produs acopera riscul ca un jucator de golf amator sa nimereasca gaura de golf din prima lovitura si sa castige un premiu valoros (de exemplu, o masina de lux). Apeland la un broker de asigurare specializat, clientii pot gasi si intelege mai usor astfel de produse.

De asemenea, un produs interesant aparut nou in piata de asigurari, intermediat si de INSIA Europe broker este asigurarea de drone. Acest produs se adreseaza atat producatorilor de drone cat si operatorilor, si acopera o serie de riscuri specifice: daune materiale partiale sau totale suferite de drone (CASCO), raspunderi fata de terti (pentru potentiale daune cauzate de drone altor persoane, proprietati etc), raspunderea producatorului (include raspunderea fata de terti a producatorului dronei) si raspunderea detinatorilor de depozite (hangare).

"Costurile unei astfel de asigurari, acestea difera foarte mult in functie de limita de raspundere civila, precum si de valoarea propriu-zisa a dronei", arata Alexandra Durbaca.

Un alt exemplu de asigurare inedita ar fi asigurarile pentru apinistii profesionisti, care au la baza o asigurare de sanatate internationala. O clauza extrem de importanta atasata unei astfel pe polite este cea de evacuare aeriana, in cazul unui accident. De-a lungul timpului numerosi alpinisti implicati in diferite expeditii pe Everest au fost surprinsi de avalanse, in urma cutremurilor din Nepal. Avand o astfel de polita de asigurare, a fost facilitata salvarea lor fiind tratati la standard internationale in centre medicale specializate.

La mare cautare sunt si solutii personalizate pentru evenimente, atat oficiale cat si cu caracter privat. Pot fi asigurate concerte, conferinte, nunti, botezuri, team-building-uri, aniversari si chiar platouri de filmare. Aceste produse au clauze care acopera riscul de amanare a evenimentului din cauza vremii, cheltuieli legate de refacerea documentelor oficiale sau a actelor, falimentul furnizorilor (de exemplu cheltuieli legate de verighete, flori sau tortul miresei ) si chiar costul rochiei de mireasa in caz ca este distrusa ori anularea casatoriei.

O astfel de polita de asigurare pentru evenimente porneste de la 100 de euro si poate depasi 10.000 euro pentru cazurile complexe.

In sezonul concediilor, romanii pun accent pe politele de calatorie, volumul acestui tip de asigurare fiind de doua sau chiar trei ori mai mare. Acesta asigurare poate fi cumparata in mod independent fata de pachetul de vacanta si acopera cheltuielile medicale in cazul unei urgente sau daca esti implicat intr-un accident, cheltuielile de asistenta medicala si pe cele de repatriere.

"Asiguratorii au dezvoltat produse dedicate celor care calatoresc doar cu masina sau fac sporturi extreme. Atasarea unei clauze de raspundere este de foarte multe ori utila, mai ales cand se intampla ghinionul ca asiguratul, din gresala, sa sparga sau sa distruga ceva. In cazul companiilor, responsabilitatea de a-si asigura angajatii care calatoresc des, ar trebui sa fie si mai mare, existand pentru ei polite special de grup pe o perioada de 1 an. Pentru astfel de clienti, asiguratorii sunt deschisi sa construiasca polite tailor-made", mai spune Alexandra Durbaca.

INSIA Europe SE este o companie de brokeraj in asigurari internationala care face parte din grupul american Marsh & McLennan. Cu sediul central la Praga, INSIA are cea mai mare retea de intermediari in asigurari din Europa Centrala si de Est avand birouri deschise in Republica Ceha, Solvacia, Polonia, Italia si Romania. In Romania, INSIA are afaceri de 1.8 milioane avand birouri de brokeraj in peste 10 orase care ofera o gama larga de produse de asigurare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri