"Banca centrala a sterilizat integral oferta bancilor, de 3,238 miliarde lei, in depozite la o luna si le ofera celor 14 banci participante la licitatie o dobanda de 8,75% pe an. Suma atrasa este destul de mare pentru nivelul unui depozit la o luna, dar e posibil ca bancile sa fi vrut sa isi plaseze acesti bani la banca centrala pentru ca depozitul va fi scadent pe 25 octombrie, odata cu ultima zi de efectuare a platilor trimestriale la bugetul de stat, cand vor avea nevoie de sume mai mari de bani", a declarat pentru NewsIn, Teo Birle.

Banca centrala a atras, in total, in luna septembrie, 8,14 miliarde lei (2,3 miliarde euro) in depozite la o luna si 1,125 milioane lei (321,18 milioane euro) in certificate de depozit cu scadenta la trei luni. Joi va ajunge la scadenta un depozit de 2,3 miliarde lei, iar leii in exces ar putea avea ca efect scaderea dobanzilor in sedintele de joi si vineri ale pietei monetare.

Dobanzile la depozitele overnight (cu scadenta la 24 ore) au revenit, luni, la 8,5-9,0% pe an dupa ce, saptamana trecuta, scazusera pana la 1-3% pe an pe fondul surplusului de lichiditate din piata.

Cursul oficial afisat de banca centrala, luni, de 3,5487 lei/euro, descrie o apreciere cu 0,44% a leului in fata monedei europene, comparativ cu sedinta de vineri de tranzactii valutare, de 3,5647 lei/euro.

BNR a afisat, luni, o medie a dobanzilor overnight de 8,21% la depozitele atrase (BUBID), in crestere cu 7,52 puncte procentuale fata de dobanda de vineri, iar dobanda medie la depozitele plasate (BUBOR) era de 9,03% pe an, respectiv cu 6,09 puncte mai mult decat la sfarsitul saptamanii trecute.