Un numar de zece banci private sunt interesate sa incheie conventii cu Casa Nationala de Pensii (CNPAS) pentru plata pensiilor in cont bancar, iar negocierile vor incepe de la 1 octombrie, a declarat pentru NewsIn secretarul general al CNPAS, Stefana Aghergheloaei. "Pana in prezent, un numar de zece banci s-au aratat interesate de conditiile in care se va face plata pensiilor prin cont si sunt dispuse sa negocieze cu noi modalitatile de plata", a spus Stefana Aghergheloaei.

CNPAS nu a demarat inca procedurile de negociere cu bancile, discutiile fiind programate sa inceapa de la 1 octombrie. "Reprezentantii bancilor interesate sa incheie un contract cu CNPAS sunt invitate sa ne faca cunoscut acest lucru prin orice cai: fie sa se prezinte personal la sediul nostru, fie sa ne trimita un mail sau sa ne dea un telefon", a spus secretarul general al CNPAS.

Potrivit ordonantei de Guvern 69/2006, pentru modificarea si copletarea legii pensiilor, bancile private care sunt interesate sa efectueze plata pensiilor prin cont vor primi un comision de maximum 0,15% din suma virata.

Pana in august, CNPAS a avut incheiate contracte de plata a pensiilor prin cont bancar doar cu CEC si cu Bancpost, dar din cauza ca legea pensiilor nu prevedea un comision pentru aceasta tranzactie, cele doua banci au reziliat contractele. Modificarile la legea pensiilor, aprobate de Guvern in septembrie, prevad introducerea unui comision de pana la 0,15%, pentru banci, si de cel mult 1,3% pentru plata prin posta. Valoarea comisionului va fi suportata de la bugetul asigurarilor sociale.

Prin urmare, de la 1 ianuarie, pensia se va plati optional prin mandat postal, cont curent sau cont de card, in conditiile negociate de CNPAS cu Posta Romana sau cu bancile, iar casele teritoriale de pensii vor trimite, lunar, prin posta, la domiciliul beneficiarilor, taloanele de plata, indiferent de modalitatea in care acestea au fost achitate. Costul acestor operatiuni, atat achitarea pensiilor cat si trimiterea taloanelor de plata la domiciliu, va fi suportat, de asemenea, de la bugetul asigurarilor sociale.