Ministerul Finantelor a publicat pe site, pentru consultare, un proiect de hotarare de Guvern privind majorarea plafonului maxim al emisiunilor de titluri de stat pe pietele externe (MTN) cu aproximativ 2 miliarde de euro, la 20 de miliarde de euro, pentru acoperirea nevoilor de pe pietele externe pentru perioada 2016 – 2017.

In contextul finantarii deficitului bugetar si refinantarii datoriei publice, pentru 2016 Ministerul Finantelor Publice are in vedere emiterea de euroobligatiuni in valoare de aproximativ 3 miliarde de euro (echivalent).

Pana in prezent, au fost emise pe pietele externe euroobligatiuni de 1,25 miliarde de euro. Intre 1,75 – 2 miliarde de euro se vor atrage de pe pietele externe pana la finalul acestui an. Dupa rambursarea a 1,5 miliarde de euro, contravaloarea euroobligatiunilor scadente in iunie 2016, valoarea disponibila din Programul MTN in cadrul careia pot fi emise euroobligatiuni va ajunge la 3,2 miliarde de euro.

In prezent, pentru 2017 se estimeaza un necesar de finantare de pe pietele externe intre 2,7 miliarde de euro si 3 miliarde de euro. "In concluzie, pentru acoperirea nevoilor de finantare de pe pietele externe pentru perioada 2016 - 2017 se impune majorarea valorii Programului MTN cu aproximativ 2 miliarde de euro", se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor.

Finantele noteaza ca au luat si lansarea unui nou program MTN, insa au preferat suplimentarea celui existent, avand in vedere ca lansarea unui nou program este un proces consumator de timp.

De la momentul aprobarii programului MTN, prin hotarare de Guvern in 2010 (cu modificari ulterioare), din totalul de 18 mld euro, au fost emise pana in prezent obligatiuni de stat pe pietele internationale de capital in euro si dolari in valoare de aproximativ 16,3 miliarde de euro, dupa cum urmeaza:

  • 2011 - 1,5 miliarde euro
  • 2012 - 2,25 miliarde dolari si 1,5 miliarde euro
  • 2013 - 1,5 mld dolari si 2 miliarde euro
  • 2014 - 2 miliarde de dolari si 2,75 miliarde euro
  • 2015 - 2 miliarde euro
  • 2016 - luna februarie - 1,25 miliarde euro

In prezent, suma disponibila pentru emisiuni de euroobligatiuni in cadrul programului MTN este de aproximativ 1,7 miliarde de euro.

Sursa foto: EM Karuna / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri