Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) vrea sa amane pentru luna iulie obligatia bancilor de a raporta zilnic date despre cei care deschid conturi sau inchiriaza cutii de valori, dupa ce institutiile de credit nu si-au adaptat sistemele informatice pentru a furniza informatiile respective de la 1 ianuarie.

"Intrucat actualmente nicio institutie de credit nu a raportat inceperea testarilor complete si pentru a se putea permite adaptarea sistemelor informatice ale acestora la noile prevederi, a fost identificata necesitatea modificarii OPANAF nr. 3770/2015, în sensul prorogrii unor termene la data de 1 iulie 2016", potrivit ANAF.

Incepand cu 1 ianuarie, ca urmare a intrarii in vigoare a legii 207/2015 privind codul de procedur fiscala, institutiile de credit aveau obligatia, ca la solicitarea ANAF sa comunice, in cazul fiecarui titular care face subiectul solicitarii, toate rulajele si/sau soldurile conturilor deschise la acestea, precum si informatiile si documentele privind operatiunile derulate prin respectivele conturi.

Ulterior publicarii ordinului initial al ANAF in Monitorul Oficial la 30 decembrie, bancile au transmis agentiei ca implementarea ridica impedimente semnificative.

„Comunitatea bancara ne-a semnalat faptul ca implementarea dispozitiilor ridica unele impedimente semnificative, unele inca nerezolvate, in principal legate de adaptarea sistemelor informatice la noile cerinte intr-un timp scurt si persistenta unor neclaritati punctuale de ordin tehnic la care inca se lucreaza in prezent cu specialistii din cadrul Directiei Generale de Tehnologia Informatiilor”, se arata in comunicatul ANAF.

De asemenea, institutiile de credit ar fi trebuit sa furnizeze si lista titularilor persoane fizice, juridice sau orice alte entitati fara personalitate juridica ce deschid ori inchid conturi, precum si datele de identificare ale persoanelor care detin dreptul de semnatura pentru conturile deschise la acestea, precum si lista persoanelor care inchiriaza casete de valori, precum si incetarea contractului de inchiriere, potrivit ANAF.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri