Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) isi infiinteaza un grup de lucru pentru a verifica informatiile publicate in urma investigatiei jurnalistice "Panama Papers" si pentru a le corela cu informatiile referitoare la conturi, participatii in firme si tranzactii, disponibile in bazele de date utilizate de ANAF.

"ANAF a initiat un grup de lucru interdepartamental pentru verificarea implicatiilor fiscale ale informatiilor publicate prin proiectul de investigatie jurnalistica PanamaPapers. Sunt alocate resurse pentru analiza datelor provenite din surse deschise, referitoare la identitatea persoanelor fizice si juridice, si corelarea acestora cu cele existente in bazele de date specifice, referitoare la conturi detinute, participatii in firme, tranzactii interne sau internationale", se arata intr-un comunicat al ANAF.

Potrivit ANAF, in activitatea grupului de lucru vor fi implicati inspectori antifrauda, inspectori fiscali si inspectori specializati in verificarea veniturilor persoanelor fizice, gestionarea informatiilor fiscale si executari silite.

Tot marți, Direcia de Investigare a Infraciunilor de Criminalitate Organizat i Terorism (DIICOT) a anunțat c analizeaz informaiile aprute în urma investigaiilor "Panama Papers", pentru a se stabili dac în dosarele actuale sau cele deja soluionate exist date care pot confirma detaliile aprute în urma anchetei.

Un grup de mass-media internaional, coordonat de ctre Consoriul Internaional al Jurnalitilor de Investigaie, a dezvluit, duminic sear, faptul c mai multe personaliti sportive, lideri politici, oameni de afaceri i celebriti, beneficiaz de sistemul de conturi offshore, în paradisuri fiscale cu reglementri opace, pentru a-i ascunde averile.

Documentele contin informatii despre mai mult de 100 de nume din Romania care vor fi dezvaluite pe masura ce anchetele vor avansa, a declarat Paul Radu, jurnalist de investigatii din cadrul RISE Project.

"E o colaborare transfrontalier, avem deja peste 100 de nume din România, dar nu e un proces de Copy/Paste, adic nu iei datele din baza de date și apoi le pui rapid online, e vorba de investigații. Noi am început acum vreo șase luni s lucrm la investigațiile astea și suntem vreo zece angrenați în anchete. Facem analiz de date, lucrm și cu programatori. Pe lâng asta colaborm cu jurnaliști din afara țrii în rețeaua de investigații ICIJ. Vom mai lucra în urmtoarele sptmâni, în urmtoarea lun, cu siguranț", a afirmat jurnalistul de investigații.

Potrivit jurnalistului de investigatii, cei implicati in dosare sunt oameni importanti din Romania, unii foarte cunoscuti.

"Avem foarte multi giga de documente doar pentru Romania, informatia e enorma. Uneori e vorba de PDF-uri cu cateva sute de mega fiecare. Impactul acestora poate sa aiba loc mult timp de acum inainte, multe dintre informatii s-ar putea sa fie relevante mai tarziu", a precizat Paul Radu, jurnalist Rise Project.

Din Romania, au fost mentionate in acest context numele lui Corneliu Iacobov si Frank Timis.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri