Fondul de Garantare a Asiguratilor(FGA) a aprobat in Comisia Speciala(CS), pana la data de 8 aprilie 2016, 3645 dosare de dauna, cu o valoare la plata de 14.160.679 lei. In prezent, sunt in curs de transmitere de catre directiile de specialitate, catre Comisia Speciala, spre aprobare, alte 2347 de dosare.

De asemenea, expertii FGA au solicitat posibililor creditori de asigurari ai societatii Astra Asigurari, documente in completare, pentru alte 2446 de dosare. In aceeasi perioada, FGA a respins in Comisia Speciala, care are ca principala atributie aprobarea sau dupa caz respingerea dosarelor, conform art. 13 alin. (4) din Legea nr. 213/2015, 24 de dosare, cu o valoare respinsa la plata de 59.350,1 lei. In principal, deciziile de respingere au fost motivate:

  • pe considerente tehnice;
  • in cadrul instrumentarii dosarelor de dauna s-a constatat ca, raportat la declaratia petentului, a rezultat o neconcordanta intre avariile produse si cele declarate;
  • cererea a fost formulata de persoane care nu indeplinesc cerintele prevazute de lege pentru a fi incadrate in categoria creditorilor de asigurare;

FGA a receptionat, pana la data de 8 aprilie 2016, 28.555 cereri de plata, aferente atat dosarelor preluate de la Astra Asigurari, cat si dosarelor deschise de catre Fond. Fondul de Garantare a Asiguratilor recomanda tuturor creditorilor care au depus cereri de plata si care au primit adrese prin care se solicita completarea documentatiei intreprinderea din timp a demersurilor necesare, astfel incat sa beneficieze de o plata cat mai rapida a despagubirilor.

Reamintim potentialilor creditori de asigurari ai companiei Astra Asigurari ca, potrivit art. 266 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, FGA este in drept sa efectueze plati din disponibilitatile sale catre creditorii de asigurari doar dupa ramanerea definitiva a hotararii de deschidere a procedurii falimentului si doar catre pagubitii care au depus cereri de plata si care au dosarele complete. Plata despagubirilor se va face in limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor.

Fondul de Garantare a Asiguratilor s-a constituit ca persoana juridica de drept public conform Legii nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguratilor. Fondul este o schema de garantare in domeniul asigurarilor si are drept scop protejarea creditorilor de asigurari de consecintele insolventei unui asigurator.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri