Lichidiatea de exceptie inregistrata marti pe piata sibiana la termen a confirmat startul lansat din acesta saptamana, volumul de 22.890 contracte futures si options incheiate din 2.718 tranzactii fiind cel mai bun raportat la ultimele doua luni, informeaza Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri de la Sibiu (BMFMS).

Situatia s-a reflectat si asupra valorii echivalente in lei, care s-a ridicat la 56,9 milioane, cota careia ii corespunde locul doi in ierarhia valorilor obtinute in anul curent, foarte aproape de un nou maxim. In euro valoarea de marti a depasit 16 milioane, informeaza Rompres.

Semnele unei sedinte deosebit de lichide s-au facut simtite inca din primele doua ore ale intervalului de tranzactionare, cand s-a inregistrat o medie record de 100 de contracte pe minut. Dupa trei sedinte consecutive de cresteri, investitorii prezenti in piata BMFMS si-au plasat investitiile pe fondul scaderii cotatiilor derivatelor.

Din perspectiva numarului pozitiilor deschise, sesiunea de marti a prilejuit o noua premiera prin depasirea pragului de 200.000 pe piata futures si cea de optiuni. Concret, totalul cumulat pe cele doua piete s-a ridicat la 202.734, din care 190.202 pe piata futures. La constituirea acestuia au contribuit din plin cele 6.666 deschideri pentru scadenta decembrie, dar si deschiderile din zona optiunilor, care s-a remarcat printr-o atractivitate in ascensiune.

Activele suport care detin capul de afis la bursa sibiana in ultima vreme, si anume DESIF 2 si DESIF 5, s-au "infruntat" si de aceasta data pentru statutul de cel mai lichid produs derivat, ambele marcand volume consistente. S-au impus derivatele ce au ca active suport actiunile SIF 2 Moldova cu 11.857 contracte. Ele au generat peste 51% din rulajul zilei. Din totalul DESIF 2 ultima scadenta din an a "strans" 10.083 contracte, pentru prima data sectorul financiar oferind o scadenta care sa depasesca acest prag, "jucatorii" acordandu-i atentie maxima.

La inchidere DESIF 2 au fost cotate la 2,38 lei/actiune pentru septembrie 2006, in scadere cu 0,5 bani. Pentru decembrie 2006 contractele DESIF 2 au fost realizate pe fondul unui traseu descendent, ultima tranzactie fixand pretul de cotare la 2,5115 lei/titlu iar deprecierea la 3,79 bani. Pentru prima scadenta din 2007 pretul de la inchidere s-a cifrat la 2,705 lei/actiune cu o diminuare de 1,5 bani. Ca si in cazul DESIF 2, DESIF 5 Oltenia s-au evidetiat in special prin prisma scadentei de la finalul anului curent care a atras 88,8% din totalul de 7.497 contracte incheiate pe acest activ suport.

DESIF 2 au inchis la 2,849 lei/actiune pentru septembrie si la 3,107 lei/actiune pentru decembrie, cu scaderi de 4 respectiv 3,62 bani/actiune. Pentru primele doua date scadente din 2007 DESIF 5 au inchis la 3,3 si la 3,34 lei/actiune cu scaderi de 2,5 si 6 bani. Pe langa sectorul financiar care a dominat tranzactiile s-a facut simtita si o lichiditate crescuta in sectorul petolier, unde derivatele ce au ca active suport actiunile Petrom au beneficiat de un volum de transfer ajuns la peste 2.000 de contracte.DESNP septembrie au scazut cu 0,47 bani / actiune si au inchis la 0,5422 lei. DESNP decembrie au fost cotate la 0,594 lei/titlu, cu o depreciere de 1,2 bani.

Un volum bun au marcat si DESIF 3 care pe fondul scaderilor pentru toate cele trei scadente tranzactionate, respectiv septembrie si decembrie 2006, dar si martie 2007 au ajuns la cota de 904.000 actiuni transferate. In sectorul optiunilor a continuat activitatea in crestere inregistrata in ultima perioada, tranzactiile fiind dominate de contractele PUT. Asa cum observa un broker, "pe piata la termen s-au detasat contractele de tip put pe DESIF 5 martie 2007 cu pret de exercitare de 2,8 lei/actiune si o prima de 5 bani, la un lot de 150.000 actiuni, tranzactie care s-ar fi putut completa foarte bine cu o cumparare spot, ca si strategie de continuare".

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri