Darea in plata arunca in aer eforturile de ani buni ale bancherilor de a emite obligatiuni ipotecare, in contextul in care orice client care "returneaza" casa bancii determina stingerea creantei, ceea ce echivaleaza cu disparitia unei componente a portofoliului care garanteaza obligatiunile ipotecare. Aceasta situatie semana izbitor cu ceea ce s-a intamplat in criza subprime (credite ipotecare cu grad mare de risc - n.r.) din Statele Unite, cand astfel de produse aveau ca garantii credite indoielnice, care intrau in default, ceea ce a determinat pana la urma si implozia sistemului financiar american din 2008.

Legea privind obligatiunile ipotecare, care dupa mai multi ani de consultari intre bancheri, BNR si autoritati, a intrat in vigoare din 3 martie, aliniaza practic legislatia romaneasca din domeniu la standardele si practicile europene, oferind o sursa alternativa de refinantare pentru banci. In plus, efectele pozitive ale emiterii de obligatiuni ipotecare se pot transfera in cascada de la industria bancara catre clientii finali ai bancilor, prin costuri de creditare ipotecara mai mici pentru persoanele fizice.

Obligatiunile ipotecare prezinta numeroase beneficii, atat pentru emitenti, cat si pentru investitori – de la posibilitatea obtinerii unui rating ridicat si accesul la o baza larga de potentiali investitori (din perspectiva emitentilor), la praguri mai permisive de investire, un tratament favorabil din punctul de vedere al adecvarii capitalului pentru institutiile de credit si posibilitatea utilizarii acestui instrument financiar ca garantie pentru obtinerea de finantare de la banci centrale (din perspectiva investitorilor), arata avocatii Clifford Chance.

Ce se intampla cu obligatiunile ipotecare dupa adoptarea legii privind darea in plata

Legea privind darea in plata arunca in aer legislatia obligatiunilor ipotecare, care a fost finalizata inaintea initierii controversatului proiect care a trecut miercuri de Parlament, si, in consecinta, nu tine cont de efectele pe care darea in plata le poate avea asupra portofoliilor de imprumuturi cu care vor fi garantate obligatiunile ipotecare.

Exercitarea dreptului conferit de legea darii in plata duce in ultima instanta la stingerea creantei bancii, ceea ce echivaleaza cu disparitia unei componente a portofoliului care garanteaza obligatiunile ipotecare. Pentru a nu diminua garantia detinatorilor de obligatiuni, banca este obligata sa inlocuiasca imediat creanta stinsa prin darea in plata cu o alta creanta care sa indeplineasca conditiile de eligibilitate prevazute in legislatia obligatiunilor ipotecare.

"Este practic imposibil de anticipat cati debitori isi vor exercita dreptul conferit de legea darii in plata pentru a lua in calcul cate alte imprumuturi ipotecare eligibile trebuie pastrate "ca rezerva" pentru a fi incluse ulterior in portofoliul de creante, astfel incat garantia investitorilor sa nu fie afectata. Aceasta incertitudine este de natura sa creeze dificultati in structurarea portofoliilor de creante afectate obligatiunilor ipotecare si poate chiar sa atraga un cost mai ridicat al obligatiunilor ipotecare", a declarat pentru wall-street.ro Madalina Rachieru (foto), partener Clifford Chance Badea si coordonatorul ariei de practica Piete de Capital in cadrul casei de avocatura, care a asistat de altfel la crearea acestei legislatii.

Avocatii Clifford Chance sustin ca vor discuta impreuna cu bancile si BNR in ce masura legislatia privind obligatiunile ipotecare poate fi modificata prentru a diminua impactul legii darii in plata asupra acestor instrumente financiare care, "in fapt, ar fi trebuit sa asigure cresterea credi­tarii ipotecare si accesul mai facil la locuinte al con­su­matorilor".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri