Decizia Autoritatii de Supraveghere Financiare prin care s-a dispus deschiderea procedurii de redresare financiara pe baza de plan a City Insurance "este esential nelegala si profund netemeinica", arata societatea.

"Fara a intra intr-o analiza de fond, toate considerentele acestei decizii nu dovedesc existenta nici unei imprejurari din cele expres si limitativ prevazute de lege care sa permita luarea unei asemenea masuri. Textul invocat in decizie impune ca, pentru a se lua o asemenea masura, era necesar ca ASF sa fi constatat - pe baza de date obiective - ca, prin incalcari ale obligatiilor specifice, s-a pus in pericol onorarea obligatiilor asumate fata de asigurati", arata City Insurance.

Reprezentantii societatii mai noteaza ca "nu numai ca nu s-a constatat o asemenea situatie, dar conducerea ASF a ignorat cu rea credinta rezultatul auditului comunicat de noi la data de 18.04.2016 si din care rezulta ca indeplinim si depasim toti indicatorii impusi de Solvency II - legea in vigoare incepand cu data de 01.01.2016".

ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiara pe baza de plan la City Insurance, in urma unei analize diagnostic de supraveghere si a unui raport de control inopinat care au scos in evidenta o serie de deficiente privind solvabilitatea si nivelul capitalului. Printre cele mai importante probleme identificate in situatia societatii sunt gradul ridicat de subadecvare a rezervelor de dauna, de 43% si coeficientul de lichiditate de 0,83 pentru activitatea de asigurari generale, care nu respecta prevederile normelor in vigoare. Actiunile de control si analiza au mai relevat, pentru sfarsitul anului 2015:

  • Intarzieri importante la plata despagubirilor aferente daunelor Carte Verde, fiind inregistrate la B.A.A.R. cereri de chemare in garantie, cu consecinte negative asupra intregii piete de asigurari RCA din Romania;
  • O datorie semnificativa aferenta cedarii in reasigurare a riscurilor incluse in clasa 10 - RCA, reprezentand aproximativ 85% din totalul datoriilor fata de reasiguratori;
  • O expunere ridicata la risc, reprezentand totalul sumelor asigurate pentru politele in vigoare, raportat la valoarea activului net inregistrata de societate la aceeasi data, la clasa 15 – Asigurari de garantii, incheiate pe teritoriul Romaniei si in Spatiul Economic European;
  • Absenta unei evaluari, pe o baza prudenta, a sumelor de incasat de la societati afiliate si diversi debitori, cu valori si vechimi semnificative, fara a tine cont, de asemenea, de deprecierea creantelor respective.

Prin decizia ASF, activitatea de subscriere a City Insurance va fi totodata limitata la 75% din totalul sumelor de asigurare brute inregistrate in anul 2015, mai putin clasa 15 – Asigurari de garantii, unde subscrierea de noi contracte de asigurare va fi interzisa. Politele de asigurare deja emise raman valabile pana la data expirarii. In termen de cel mult 20 de zile de la data comunicarii deciziei Consiliului ASF, City Insurance are obligatia sa desemneze un auditor financiar, persoana juridica, pentru efectuarea unei evaluari corecte, prudente si realiste a activelor, datoriilor si capitalurilor sale proprii.

"Desi conform dispozitiilor legale, masura redresarii financiare este subsumata unui singur scop - anume protejarea intereselor creditorilor asigurati -prin Decizia amintita ni se impun masuri care prin ele insele sunt de natura sa diminueze capacitatea de plata a societatii, in detrimentul asiguratilor. Prin planul de redresare, ni se interzice sa vindem o intreaga clasa de asigurari - asigurarile de garantii - si este limitat, per ansamblu, volumul de activitate al societatii la nivelul de 75% din volumul anului 2015. Aceste masuri restrictive si represive fac parte dintr-un context mai larg al preocuparii ASF de a diminua pana la desfiintare activitatea societatilor cu capital romanesc, in favoarea explicita a celor cu capital strain" mai spun reprezentantii City Insurance.

In sprijinul acestei afirmatii, City Insurance enumera "multele si diversele situatii in care conducerea ASF si-a exprimat explicit opinia ca societatile de asigurari cu capital romanesc nu sunt performante, ca nu respecta regulile de piata si ca ar trebui ca pe piata asigurarilor sa ramana doar societatile mari de profil, adica multinationalele".

In opinia reprezentantilor City Insurance, urmarind cu consecventa acest scop, ASF foloseste o paleta larga de mijloace precum:

  • Controale repetate si lungi, urmate de masuri netemeinice si contradictorii;
  • Divulgarea catre media a unor "stiri" nereale despre existenta unor asa-zise probleme in activitatea societatii cu capital romanesc, dar si a unor date confidentiale, nedestinate publicitatii, despre unele aspecte economice aflate cu ocazia controalelor intreprinse;
  • Refuzul de a acorda sprijinul necesar atunci cand societatea a fost nedreptatita prin decizii luate de catre alte institutii sau in situatiile litigioase.

"Toate aceste atitudini abuzive au ca efect stirbirea imaginii societatii, rezerve in ceea ce priveste subscrierea potentialilor asigurati, dar si mari dificultati in atragerea de finantari. City Insurance indeplineste toate cerintele de capital, potrivit Solvency II, si este in masura sa satisfaca toate cererile justificate de despagubire", potrivit unui comunicat al societatii.

Referitor la numarul mare de reclamatii legate de neplata dosarelor de dauna RCA, City Insurance arata ca, in ultimele trei luni (1 ianuarie - 31 martie 2016) a despagubit dosare de dauna in valoare de 23 milioane euro. Totodata, la un volum anual al vanzarilor de asigurari obligatorii RCA de 1,124 milioane polite, cele 1.557 reclamatii inregistrate impotriva societatii a reprezinta un procent infim de doar 0,13% din totalul numarului de clienti ai City Insurance.

"In cel mai scurt timp vom intreprinde toate demersurile legale pentru a ne apara interesele, a anula actiunile si masurile abuzive ale ASF si a diminua la maximum consecintele negative ale acestora", mai arata reprezentantii City Insurance.

Sursa foto: Ollyy / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri