Martie a fost o luna catastrofala la bursa, iar indicele BET-C (cel care urmareste evolutia tuturor actiunilor listate, cu exceptia SIF) a pierdut 13 procente. SIF-urile au iesit chiar mai sifonate in aceasta luna, cotatiile fiind cu 25% mai mici fata de sfirsitul lui februarie. De altfel, la inceputul saptaminii trecute, panica a fost cuvintul de ordine la bursa, intr-o singura zi indicii pierzind 11%. Se pare ca acea cadere a fost limita de jos, dat fiind ca in zilele urmatoare piata a inceput sa-si revina pe fondul aparitiei unor ordine mai mari la cumparare. Este interesant ce s-a intimplat la Rompetrol Rafinare. Suspendata marti si miercuri, compania a revenit joi la tranzactionare si a fost una dintre vedetele bursei prin evolutia pretului si a valorii schimburilor cu actiuni. In ciuda vestilor alarmante (persoane din conducere sint cercetate pentru evaziune fiscala), actiunile RRC au crescut joi cu 11,2% si vineri cu 8,5%.

Este dificil de estimat daca declinul bursei s-a incheiat. Un reper important il vom avea urmarind volumele de tranzactionare: daca acestea incep sa creasca - media din primele doua luni a fost de 10 milioane euro pe zi -, atunci putem spera ca revenirea va fi mai de durata. Oricum, luna aprilie se anunta ideala pentru speculatori, acestia intuind o crestere a cotatiilor pe fondul liberalizarii contului de capital si a semnarii tratatului de aderare la UE. In plus, cum de la 1 mai se va aplica impozitul de 10a asupra cistigurilor la bursa, e posibil ca preturile actiunilor sa fie impinse in sus pentru a se marca pe ultima suta de metri profituri taxate inca cu 1%.

Siretul si Banca Comerciala Carpatica si-au convocat actionarii in AGA extraordinara pentru aprobarea unor noi majorari de capital. La Siretul, noul capital social va fi de 158 miliarde lei (majorare de 28,19 mld), prin includerea primelor de emisiune si a profitului aferent anului trecut. Actionarii pot primi in acest caz 21,5 actiuni gratuite la 100 detinute. Similar, acestia vor putea subscrie noi actiuni la 1.600 lei, in cadrul unei majorari de capital prin aport in numerar (valoare 40 miliarde lei). Data de referinta este 11 aprilie, iar data de inregistrare propusa e 15 mai. La Banca Carpatica, majorarea de capital se va face prin includerea profitului aferent anului 2004, iar actionarii vor primi 12,8 actiuni gratuite la 100 detinute. De asemenea, la AGA din 23 aprilie, actionarii vor decide asupra oportunitatii lansarii unor emisiuni de obligatiuni pe piata interna (data de inregistrare propusa fiind 23 mai). Si la Electrocontact va urma o majorare de capital avind ca sursa profitul obtinut in 2004 (9 miliarde lei). Actionarii inregistrati la 3 mai vor primi aproximativ 8 actiuni gratuite la 100 detinute (capitalul social va creste de la 110 la 119 miliarde lei). (Cristian Dogaru)

Top 5+

1. Maillis +39,5%
2. Carbid-Fox +15%
3. Oil Terminal +14,3%
4. Vel Pitar +12,7%
5. Silcotub +12,7%

Top 5-

1. Sinteza -22,3%
2. Petrolsub -15%
3. Petrolexportimport -14%
4. Sofert -12,1%
5. Aerostar -10,7%
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri