Daca in 2015 bancile din piata locala au vandut catre gigantii financiari precum Deutsche Bank, IFC sau BlackRock portofolii de credite neperformante de 2 miliarde de euro, Romania devenind astfel liderul tranzactiilor in Europa Centrala si de Est, specialistii Deloitte Romania estimeaza pentru acest an ca bancile ar putea sa descarce volume cel putin la fel de mari sau chiar in crestere cu 10-20%.

Conform studiului Deloitte "Deleveraging Europe 2015-2016", anul trecut a marcat in Europa un record in ceea ce priveste vanzarea de portofolii - atat de credite neperformante, cat si performante - cu tranzactii de 104 miliarde euro. Pentru acest an, specialistii Deloitte se asteapta in acest an la tranzactii de 130 miliarde de euro, in Europa, in crestere cu 25%.

In Romania, in schimb, tranzactiile cu portofolii performante au fost mai putin vizibile anul trecut, dar focus-ul a fost pe vanzarea de credite neperformante.

Conform analizei Deloitte, in 2014 si 2015 nivelul pietei (tranzactii care au fost agreate in anul respectiv, nu neaparat si finalizate) a fost la 2 miliarde de euro. "In acest an ma astept sa fie tot in jurul valorii de 2 miliarde, avand in vedere faptul ca la finalul anului trecut si inceputul anului curent erau deja o serie de tranzactii in curs de derulare cu o valoare de circa un miliard. Noi tranzactii vor mai aparea si ma astept ca, in cazul in care una dintre bancile mari va iesi din nou cu un portofoliu mare la vanzare, de peste jumatate de miliard de euro, volumul total al tranzactiilor va depasi anul anterior. Cu cat? Ramane de vazut daca va fi 10, 15 sau 20 de procente. Noi suntem optimisti ca anul 2016 va fi din nou un an bun si va arata ca Romania este o piata foarte activa si atractiva", a declarat la Profesionistii in Banking Radu Dumitrescu, directorul departamentului de Consultanta Financiara in cadrul Deloitte Romania.

Cea mai mare tranzactie de anul trecut in piata locala, dar si din Europa Centrala si de Est, a fost cea realizata de BCR. Cea mai mare banca din Romania dupa active a vandut un portofoliu de credite corporate in valoare de 1,2 miliarde de euro, cumparatorul fiind consortiul format din Deutsche Bank, APS Holding si IFC (institutie financiara parte a Bancii Mondiale).

De obicei, un astfel de consortiu este format din investitori, cu potenta financiara, iar pe langa acestia sunt si agentiile de colectare, care la randul lor - cu fonduri proprii sau cu fonduri de la investitori - pot detine o parte din portofoliu, dar vor fi cele care se vor ocupa cu recuperarea creantelor. "Nu cred sa fi fost pana cum tranzactii in care sa nu fi fost o agentie de colectare in consortiu [...] Sunt deja in piata din Romania firme din Polonia, Cehia, Germania sau Ungaria care si-au format echipe locale, care pot servisa (recupera creantele - n.r.). Unele au capabilitati foarte bune pe partea de retail nesecurizat, altele au capabilitati si pe partea de corporate cu garantii".

Dumitrescu a explicat faptul ca gigantii financiari care cumpara aceste portofolii de credite, cum ar fi Deutsche Bank, BlackRock, prefera tranzactiile mari si tin cont de cat valoreaza acel portofoliu, nu ca valoare nominala, ci ca pret al tranzactiei. "Daca iesi cu un portofoliu de un miliard, credite negarantate, de retail, probabil ca pretul tranzactiei nu va fi semnificativ pentru ei, dar daca iesi cu un portofoliu garantat atunci cu siguranta si pretul tranzactiei creste si devine atractiv si pentru acesti jucatori", a declarat oficialul Deloitte Romania, precizand ca in piata romaneasca poti gasi toate tipurile de jucatori.

"Sunt jucatorii mari, cum am vorbit mai devreme. Sunt jucatorii de talie regionala, care cumpara la preturi sub nivelul marilor investitori, dar care reprezinta grosul pietei si sunt jucatorii de talie mai mica, care nu isi permit sa cumpere la nivelul de zeci de milioane, ci la nivel de milioane de euro, dar care la randul lor sunt prezenti in aceasta piata, preiau bucati de portofolii, le serviseaza si isi cresc expunerea gradual".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri