Banca Comerciala Romana (BCR), cea mai mare banca din piata romaneasca dupa active, a raportat pe primul trimestru al anului un profit net de 315,1 milioane lei (70,2 milioane euro), in scadere cu circa 8% fata de rezultatul din perioada similara a anului trecut. Oficialii BCR sustin ca profitul se datoreaza performantelor operationale si a reducerii creditelor neperformante, in contextul in care banca a trecut printr-un proces de curatare a portofoliului.

BCR a derulat anul trecut o vanzare a unui portofoliu de credite neperformante, in valoare de 1,2 miliarde de euro, insa, conform unor surse din piata, banca ar mai avea la vanzare un alt portofoliu de neperformante chiar mai mare.

"Capitalul si lichiditatea pe care le detinem, ne permit sa finantam sustinut si totodata cu discernamant, gospodariile si economia in ansamblu. In acelasi timp, contextul curent, incluzand cadrul legislativ, genereaza o serie de provocari ale caror efecte nu pot fi minimalizate. Ne dorim sa putem avea succes financiar, alaturi de clientii nostri, intr-o tara a carei prosperitate se bazeaza pe reguli simple si clare. Cu toate acestea, preocuparea majora a BCR priveste solutiile comerciale consistente pe care le poate oferi clientilor sai, bazate pe o intelegere serioasa a ciclului economic", a declarat Sergiu Manea (foto), CEO al BCR.

Rezultatul operational al BCR a fost in T1 de 330,6 milioane lei (73,6 milioane euro), cu 15,7% mai redus decat in anul precedent, din cauza veniturilor operationale mai mici, aflate sub impactul unei contributii mai reduse din derularea creditelor neperformante, marjelor de dobanzi mai scazute, un mediu de dobanzi scazute si o crestere a costurilor datorata platii integrale in primul trimestru a contributiei anuale catre fondul de garantare a depozitelor.

In activitatea bancara de retail, banca anunta ca reteaua de sucursale a produs in primul trimestru volume noi de credite in moneda locala cu o valoare totala de 1,10 miliarde lei, inregistrandu-se vanzari solide de credite garantate si negarantate, in pofida faptului ca programul Prima Casa a incetinit ca urmare a epuizarii plafonului de garantare alocat.

"BCR se concentreaza pe creditarea in lei, cu scopul de inversa pe termen mediu si lung mixul de valute din portofoliul de credite in favoarea monedei locale si pentru a utiliza la maximum capacitatea puternica de auto-finantare in lei", se arata in comunicatul bancii.

Pe segmentul de finantari corporate, noile volume de credite adaugate in bilant s-au ridicat la 0,9 miliarde lei, sustinute de o crestere cu doua cifre de la an la an in activitatea de finantare a companiilor mari. Co-finantarea proiectelor care beneficiaza de fonduri europene a fost de asemenea solida, BCR detinand o cota de piata de 33% si un portofoliu de peste 7,1 miliarde lei in co-finantari acordate. Cresterea portofoliului de finantari corporate este sustinuta de un flux solid de afaceri de o calitate mai ridicata, in special pe categoriile de produse precum descoperit de cont, capital de lucru si finantarea lanturilor de furnizori.

Depozitele de la clienti au fost in usoara scadere in T1, cu 1,9%, la 41,81 miliarde lei (9,35 miliarde euro), avand in vedere faptul ca evolutia pozitiva a depozitelor retail a fost compensata de o scadere sezoniera a depozitelor corporate. Depozitele clientilor raman principala sursa de finantare a BCR, dar banca precizeaza ca beneficiaza de surse de finantare diversificate, incluzand si compania mama.

Ce venituri a inregistrat BCR in primul trimestru

Veniturile nete din dobanzi au scazut cu 10%, la 459,2 milioane lei (102,2 milioane euro), de la 510,5 milioane lei (114,7 milioane euro) in trimestrul 1 din 2015, considerand rezolvarea continua a portofoliului de credite problematice, eforturile de a avea preturi competitive pe piata si un mediu dominat de o rata mica a dobanzii.

Veniturile nete din comisioane au crescut cu 5,7%, la 177,1 milioane lei (39,4 milioane euro), de la 167,6 milioane lei (36,7 milioane euro) in primele trei luni de anul trecut, pe seama veniturilor generate de tranzactii bancare.

Pe de alta parte, rezultatul net din tranzactionare a crescut cu 42,2%, la 88,1 milioane lei (19,6 milioane euro), de la 61,9 milioane lei (13,9 milioane euro) in T1 2015, datorita rezultatelor mai bune obtinute din vanzarea instrumentelor financiare si a unui efect pozitiv al reevaluarii pozitiilor valutare.

profit net BCR

Venitul operational a scazut cu 1,8%, la 736,2 milioane lei (163,9 milioane euro) de la 749,9 milioane lei (168,5 milioane euro) in T1 2015, in special din cauza veniturilor nete din dobanzi mai reduse, partial compensate de un venit mai ridicat din comisioane si un rezultat din tranzactionare mai ridicat.

Cheltuielile administrative generale in primele trei luni din an au ajuns la 405,6 milioane lei (90,3 milioane euro), mai mari cu 13,4% comparativ cu 357,6 milioane lei (80,4 milioane euro) in T1 2015, fiind impactate de plata integrala a contributiei anuale catre fondul de garantare a depozitelor, comparativ cu plata pro-rata efectuata in T1 2015. Ca urmare, raportul cost-venit a avansat la 55,1%, fata de 47,7% in T1 2015.

Costurile de risc si rata creditelor neperformante la BCR

Banca a precizat cu ocazia publicarii rezultatelor financiare ca pierderile nete din deprecierea activelor financiare care nu sunt masurate la valoarea justa prin profit si pierdere au inregistrat o eliberare de provizioane de risc de 132,1 milioane lei (29,4 milioane euro) in T1 2016, fata de eliberarea de provizoane in valoare de 39,4 milioane lei (8,9 milioane euro) in T1 2015, multumita eforturilor de a imbunatati calitatea portofoliului.

Rata creditelor neperformante (NPL) a scazut puternic fata de nivelul din T1 anul trecut, la 19,5%, comparativ cu 25,6%, in pofida reducerii generale a portofoliului de credite determinata de recuperari, vanzari de portofolii NPL si scoateri in afara bilantului. In schimb, rata de acoperire a NPL s-a imbunatatit pana la nivelul de 78,4%.

Raportul de solvabilitate conform standardelor locale (doar banca) in februarie 2016 se afla la nivelul de 21,1%, cu mult peste cerintele obligatorii ale Bancii Nationale a Romaniei (min 10%).

"De asemenea, Rata capitalului de Rang 1+2 pe IFRS de 18,9% (Grup BCR), in decembrie 2015, arata clar puternica adecvare a capitalului BCR si sustinerea sa continua de catre Erste Group. In acest sens, BCR se bucura de una din cele mai solide pozitii de capital si finantare dintre bancile romanesti. BCR isi mentine in continuare rata de solvabilitate ridicata, dovedind astfel capacitatea si angajamentul de sustinere a cresterii creditarii sustenabile, atat in linia de afaceri retail cat si in linia de afaceri corporate, consolidand astfel capacitatea de generare a veniturilor din activitatile de baza", se mai arata in comunicatul bancii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri