Fondul de Garantare a Asiguratilor a redus suma estimata pentru valoarea totala a platilor ce vor urma sa fie achitate pentru cele 57.210 de dosare preluate de la Astra Asigurari. Suma a fost redusa de la 650 de milioane de lei la circa 480 de milioane de lei, intrucat 120 de creditori depasesc plafonul maxim de despagubire, in suma totala de 230 de milioane de lei.

Existenta a 120 de creditori care depasesc plafonul de despagubire, de 100.000 de euro (circa 450. 000 lei) cu o valoare totala a dosarelor de 230 de milioane de lei, explica aceasta diferenta, conform News.ro

"Valoarea din ultimele estimari ne arata ca suma este de 480 milioane lei, fata de 650 milioane lei cat estimam initial, fiind strict referitoare la dosarele preluate de la Astra, la care se vor adauga sumele din dosarele noi deschise la FGA, plus sumele de plata pentru cei care vor denunta politele si vom plati cota-parte din ce a ramas pana la finalizarea politei", a declarat miercuri presedintele FGA, Carmen Radu, intr-o conferinta de presa.

Directorul general adjunct al FGA, Mona Cucu, a subliniat ca sunt foarte putine cazuri printre dosarele care depasesc plafonul care implica victime sau decese.

La 25 aprilie, Fondul avea disponibilitati financiare de 1,05 miliarde lei.

Asiguratorii activi pe piata romaneasca contribuie la Fondul de Garantare a Asiguratilor cu un cuantum din primele subscrise anual de 0,4% pentru asigurarile de viata si de 1% pentru asigurarile generale.

FGA a inceput marti plata despagubirilor in cazul Astra Asigurari, achitand deja aproape 1,94 milioane lei pentru 354 de dosare, platile urmand sa continue pentru dosarele aprobate, in conditiile in care au fost deja girate 4.171 de dosare cu o suma de plata de 16,12 milioane lei.

Fondul a primit 32.844 de cereri de plata pana la 25 aprilie, din care peste 83% sunt pentru dosare de dauna, 17% pentru restituiri de prima, daca clientii Astra au denuntat contractul (5.552 dosare), iar 12% sunt cereri pentru regrese (3.843 dosare).

Cate dosare a aprobat Fondul de Garantare

Fondul de Garantare a aprobat 4.171 de dosare (12,7%), a respins 24 de dosare (0,07%), fiind trimise spre avizare 2.176 de dosare (6,63%), iar pentru 2.423 de dosare (7,38%) au fost cerute documente suplimentare. Alte 24.050 de dosare (73,52%) sunt in curs de procesare, FGA estimand un termen cuprins intre 14 si 20 de luni pentru plata tuturor despagubirilor, avand in vedere ca multe dosare sunt in litigii la diferite instante.

Compania de asigurari Astra a intrat in mod oficial in faliment, dupa o decizie definitiva in acest sens a Curtii de Apel Bucuresti emisa pe 28 aprilie.

Creditorii Astra au la dispozitie 90 de zile pentru a depune cereri de plata la FGA aferente despagubirilor in cazul Astra, termen care curge de la data pronuntarii definitive a falimentului de catre instanta

Sursa foto: EM Karuna / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri