Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) si-a redus consistent estimarea pentru valoarea totala posibila a platilor pe care urmeaza sa le efectueze in contul celor 57.210 de dosare de dauna, majoritatea neinstrumentate si avizate, preluate odata cu falimentul Astra Asigurari, de la 650 milioane lei la, cel mult 480 milioane lei, intrucat, potrivit presedintelui FGA, Carmen Radu, aproximativ 120 de creditori depasesc plafonul maxim de despagubire si nu vor primi mai mult de 100.000 euro. Estimarile de plata par insa, mai degraba, reduse la minimum, intr-o piata RCA devenita tot mai putin predictibila si in care asiguratorii sunt obligati la despagubiri de milioane de euro pe vatamari corporale.

FGA a dat startul din aceasta saptamana la plata despagubirilor in cazul politelor Astra Asigurari (fosta companie al lui Dan Adamescu - foto, primul din dreapta) si a achitat deja aproape 1,94 milioane lei pentru un numar de 354 de dosare. Platile urmeaza sa continue pentru dosarele aprobate, in conditiile in care au fost deja girate 4.171 de dosare cu o suma de plata de 16,12 milioane lei. Fondul ar fi primit 32.844 de cereri de plata pana la 25 aprilie, din care peste 83% sunt pentru dosare de dauna, 17% pentru restituiri de prima, daca clientii Astra Asigurari au denuntat contractul (5.552 dosare), iar 12% sunt cereri pentru regrese (3.843 dosare).

Astfel, dintr-un total de 57.210 dosare de dauna, FGA a aprobat 4.171 de dosare (12,7%), a respins 24 de dosare (0,07%), fiind trimise spre avizare 2.176 de dosare (6,63%), iar pentru 2.423 de dosare (7,38%) au fost cerute documente suplimentare. Alte 24.050 de dosare (73,52%) sunt in curs de procesare, FGA estimand un termen cuprins intre 14 si 20 de luni pentru plata tuturor despagubirilor, avand in vedere ca multe dosare sunt in litigii la diferite instante.

Astra Asigurari a intrat in mod oficial in faliment, dupa o decizie definitiva a Curtii de Apel Bucuresti pe 28 aprilie anul curent. Drept urmare, creditorii Astra Astra Asigurari au la dispozitie 90 de zile pentru a depune cereri de plata la FGA aferente despagubirilor, termen care curge de la data pronuntarii definitive a falimentului de catre instanta. Limita maxima de despagubire pe care o poate acorda FGA fiecarui creditor in parte este de 100.000 euro (circa 450.000 lei).

La data de 25 aprilie 2016, disponibilitatile financiare ale FGA insumau putin peste 1,05 miliarde de lei, care potrivit presedintelui fondului, Carmen Radu, ar fi suficienti pentru a achita valoarea totala a platilor posibile estimate in cazul Astra Asigurari, de 480 de milioane de lei.

Acum urmeaza un aspect interesant. Tot FGA informeaza ca estimarea cuprinde valoarea rezervei constituite de catre Astra Asigurari pentru dosarele de dauna nefinalizate asa cum a rezultat din evidentele predate de aceasta societate catre FGA si plafonata la valoarea maxima de 450.000 lei/creditor de asigurare, valoarea estimata pentru dosarele de dauna deschise de catre FGA si valoarea cotei-parti din primele de restituit pentru perioda neacoperita pentru contractele denuntate de asigurati, pana in prezent. Suma nu cuprinde, de asemenea, eventualele procese ale Astra Asigurari aflate pe rolul instantelor, in diferite faze procesuale si pentru care nu exista inca o revendicare definitiva.

Inca o data: estimarea cuprinde valoarea rezervei constituite de catre Astra Asigurari pentru dosarele de dauna nefinalizate. Dar, unul dintre motivele pentru care Astra Asigurari a intrat in redresare financiara nu era neadecvarea rezervei constituite la riscurile asumate? Ce se va intampla, de asemenea, daca pentru actualele procese aflate pe rolul instantelor si viitoarele aferente politelor ramase in vigoare vor fi date despagubiri care vor atinge sau chiar depasi limita de 450.000 lei? "Au mai ramas 320.000 de polite valide Astra Asigurari pe asigurari generale, care ar urma sa ajunga la maturitate in perioada august 2016", spunea Carmen Radu.

"FGA este implicat in prezent in 300 de dosare de litigii penale sau civile ale Astra Asigurari. Pe langa acestea, vom avea si propriile litigii in care va fi implicat practic Fondul, in conditiile in care multi reclamanti au cerut deja disjungerea cauzei si chemarea FGA direct ca participant in aceste cauze civile pentru a evita o suspendare si pentru ca instanta sa solutioneze cauza si sa ne oblige la plata", a spus Anca Verescu, director general adjunct al FGA, pentru 1asig.ro in ianuarie.

Carmen Radu a precizat ca in cazul in care instantele stabilesc despagubiri mai mari de 450.000 de lei, Fondul va plati doar pana la acest nivel stabilit prin lege, iar pentru orice sume care depasesc plafonul maxim, creditorii de asigurari trebuie sa se inscrie la masa credala, acolo unde creditorii institutionali (precum FGA) si fostii parteneri Astra Asigurari (precum alte societati de reasigurare) vor avea principalul cuvant de spus, avand in vedere valoarea ridicata a regreselor pe care fosta companie a lui Dan Adamescu le avea de platit.

Din mostenirea care trebuie platita si ramasa de la Astra Asigurari, societate care avea in portofoliul de RCA asigurate o buna parte din auto-utilitarele inregistrate in Romania, sunt acum 400 de milioane de lei sub forma de regrese administrative ale asiguratorilor impotriva Astra Asigurari nerezolvate, plus impactul pe fondul carte verde care trebuie platit pentru daunele din afara ale asiguratilor Astra Asigurari, care ajung, de asemenea, la 180-200 milioane lei. Toate acestea pun acum o mare presiune pe tarifele RCA si sustenabilitatea financiara a pietei.

Cine plateste factura Astra Asigurari?

Bineinteles, FGA! Dar, cu ce bani? Cu primele de asigurare incasate de la clienti de catre celelalte companii de asigurare! Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis un nivel al contributiilor platite de asiguratori catre FGA de 1% pentru asigurari generale si 0,4% pentru asigurarile de viata din valoarea totala a primelor de asigurare incasate. De asemenea, asiguratorii trebuie sa achite cote de contributie si catre Fondul de rezolutie, de 0,40% pentru asigurari generale si 0,25% pentru viata. Totodata, tot din banii incasati de la asigurati, asiguratorii mai platesc cate 2% catre Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR), care gestioneaza politele Carte Verde si alti 2% catre Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS), care intervine in urma unor accidente produse de autovehicule neasigurate sau neidentificate.

Dar, toate platile si contributiile se regasesc in primele viitoare de asigurare. Asadar, dupa falimentul Astra Asigurari, factura va fi platita in cele din urma tot de catre client. Presiunea asupra primei de asigurare RCA este data de: frecventa, daune externe, costuri piese auto, daune morale, vatamari, fraude, costuri administrare, comisioane platite brokerilor si nu in ultimul rand contributii. Astfel, daca fondurile de care dispune FGA se vor dovedi insuficiente pentru a achita datoriilor Astra Asigurari, ASF ar putea majora din nou nivelul contributiilor.

Exista in prezent o presiune uriasa a daunelor pe Carte Verde, mai ales dupa falimentul Astra Asigurari. Din informatiile wall-street.ro, FGA ar fi refuzat, de exemplu, sa achite catre BAAR suma maxima de pana la 100.000 euro pentru fiecare dosar aferent daunelor realizate de catre asiguratii Astra Asigurari in strainatate, ci numai 450.000 lei pentru toate daunele. Astfel, ca urmare, a falimentului Astra Asigurari si raportarea unor dificultati financiare la alte companii, cresterea contributiilor pentru Carte Verde pare foarte probabila.

Despagubiri Carte Verde

In acelasi timp, Romania se confrunta cu un vid legislativ in domeniul daunelor morale. Cuantumul despagubirilor este impredictibil: despagubirile platite pentru vatamari corporale pe RCA cresc alarmant, de la an la an: cele 470 de milioane de lei platite in 2014, au reprezentat o crestere de 24% fata de 2013, si de peste 2.000% fata de 2007). Din cauza avocatilor, apar discriminari intre victimele unor accidente care au suferit daune similare. Sunt create, de asemenea, fenomene marginale nedorite: veritabile retele de "vanare" a victimelor pentru reprezentare in fata asiguratorilor. In cele din urma, costurile suplimentare generate de absenta unui sistem predictibil sunt transferate, bineinteles, tot asiguratilor.

Despagubiri vatamari corporale si decese

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri