Legea darii in plata a depreciat leul in piata interbancara peste 4,5 lei/euro, iar cursul ar putea urca in cateva saptamani la 4,53 lei/euro, testand astfel limita intervalului de confort al BNR, ca urmare a necesarului bancilor pentru provizionarea creditelor ipotecare in valuta, estimeaza economistii ING Bank Romania, insa presiunea asupra monedei nationale nu va fi de lunga durata, urmand ca in cateva luni leul sa-si revina, potrivit analistilor de pe marile piete financiare consultati de Reuters.

Analistii straini se asteapta ca in cateva luni moneda romaneasca sa se intareasca, iar cursul sa coboare la 4,45 lei/euro, urmand ca in mai anul urmator sa situeze la 4,43 lei/euro.

In piata interbancara, leul s-a depreciat peste 4,5 lei/euro pe finalul sedintei de miercuri si a ajuns pana la 4,5050 lei/euro in schimburile perfectate dupa inchiderea pietei locale.

"Leul s-ar putea deprecia in continuare, posibil tintind intr-o prima faza 4,53 lei/euro in urmatoarele saptamani", se arata intr-o nota catre analisti si investitori a ING Bank Romania.

Potrivit economistilor ING Bank Romania, recenta depreciere a leului a fost determinata intr-o masura destul de ridicata de promulgarea legii darii in plata de catre presedinte. Legea va intra in vigoare pe 13 mai.

Citeste si:
Leul s-a depreciat fata de euro in ultima zi din 2019
Leul s-a depreciat fata de...

"Vedem riscul ca bancile locale sa fie nevoite sa constituie provizioane pentru creditele ipotecare in moneda straina prin achizitia de valuta. BNR a calculat ca bancile ar putea fi nevoite sa provizioneze pana la 2,8 miliarde de lei in valuta", se arata intr-o alta nota a analistilor ING Bank Romania.

BNR ar putea fi dispusa sa accepte o depreciere temporara a leului

BNR a anuntat miercuri, 4 mai, o referinta de 4,4919 lei/euro, cu 0,44 bani peste cea din ziua anterioara. In urma cu o saptmana, pe 27 aprilie, cu o zi inainte ca presedintele Klaus Iohannis sa promulge legea darii in plata, referinta BNR s-a situat la 4,4649 lei/euro. In ultimii ani, cursul de schimb a oscilat in intervalul de confort al BNR, de aproximativ 4,38 - 4,52 lei/euro.

BNR ar putea fi mai dispusa sa lase cursul sa iasa din acest interval pe termen scurt, avand in vedere ca deprecierea este determinata de factori interni, care au si caracter one-off (exceptional), a declarat pentru Wall-Street economistul sef al ING Bank Romania, Ciprian Dascalu.

Chiar si dupa ce leul va depasi acest episod si leul va reveni in intervalul agreat de BNR, moneda Romaniei va avea, probabil, o evolutie mai slaba decat a altor valute din regiune, din cauza incertitudinilor legate de algeri, afirma economistul sef al ING Bank Romania.

Citeste si:
Care sunt tarile cu cele mai mari rezerve de aur din lume
Tarile cu cele mai mari...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Ce spune guvernatorul BNR despre majorarea pensiilor