Consiliul de Administratie al BNR a decis in sedinta sa mentina in continuarea ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in lei la 8% precum si mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la 1,75% pe an, masura fiind anticipata de analisti.

BNR va continua totodata gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar, a anuntat banca centrala, intr-un comunicat. Analistii estimeaza ca Banca Nationala ar putea pastra dobanda de politica monetara la 1,75% pana la finalul acestui an, insa va ingusta coridorul din jurul dobanzii-cheie probabil in noiembrie, de la +/- 1,5% in prezent, conform News.ro

Totodata, nivelurile rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in lei ar urma sa fie reduse la 6% pana in decembrie, pentru a fi mentinute in 2017. Pentru cele aferente pasivelor in valuta, analistii se asteapta la reducerea acestora la 10% pana la sfarsitul anului si la o taiere de inca doua puncte anul viitor, pana la 8%.

Banca centrala a pastrat neschimbate, in sedinta de pe 31 martie, atat rata dobanzii de politica monetara, cat si rezervele minime obligatorii.
Ultima taiere pe care a operat-o BNR a avut loc in ianuarie, cand a redus RMO in valuta de la 14% la 12%.

Cand a fost diminuata ultima data dobanda de politica monetara

Dobanda de politica monetara a fost diminuata ultima data in mai anul trecut, cu 0,25 puncte, de la 2% la 1,75%. Tot in mai au fost taiate si ratele RMO pentru pasivele in lei cu doua puncte procentuale, de la 10% la 8%.

Banca centrala imprumuta bancile care au nevoie de lichiditati la dobanda-cheie de 1,75% pe an, iar coridorul simetric la care se situeaza dobanzile facilitatilor permanente este de +/-1,5%. Astfel, bancile cu exces de lichiditati primesc pentru depozitele tinute la BNR o dobanda de 0,25% pe an, iar pentru finantarea prin intermediul facilitatii de credit (credit Lombard), bancile platesc Bancii Nationale o dobanda de 3,25% pe an.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, afirma dupa sedinta CA din martie ca banca centrala are in vedere, pentru perioada urmatoare, ingustarea coridorului de variatie din jurul ratei dobanzii de politica monetara.

El a precizat totodata ca masura trebuie vazuta ca o calibrare a politicii monetare, nu ca o intarire a acesteia.

Analistii ING anticipeaza ca prima miscare importanta a conducerii bancii centrale in materie de politica monetara va avea loc in sedinta din 4 noiembrie, cand culoarul simetric de dobanzi din jurul ratei de politica monetara ar putea fi redus cu 0,25 puncte procentuale.

Comunicatul detaliat va fi prezentat in cadrul unui briefing de presa sustinut de guvernator la ora 15:00.
Consiliul de administratie al BNR a aprobat in sedinta de joi noul Raport trimestrial asupra inflatiei, care va fi prezentat marti, 10 mai, intr-o conferinta de presa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri