Bancile isi vor apara dreptul de proprietate in fata instantelor dupa intrarea in vigoare a legii privind darea in plata, fie la Curtea Constitutionala sau la alte foruri, a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a atras atentia ca lumea va auzi si de ceilalti avocati, ai bancilor, daca pana in prezent au iesit in evidenta doar avocatii clientilor, conform News.ro

"In aceasta incertitudine, ceea ce pare mai clar este ca isi vor apara drepturile de proprietate. Cand vorbim despre o banca cu active de 10 miliarde, spre exemplu, cred ca niciunul nu ganditi ca are un morman de bani sau de cladiri. Nu, are un morman de dosare de credit. Acelea sunt proprietatile lor, drepturi de creanta", a precizat Isarescu joi, in cadrul briefingului dupa sedinta de politica monetara, raspunzand unei intrebari.

El a punctat ca bancile isi vor apara proprietatile conform Codului Civil, legislatiei bancare, interne si internationale.

Mai mult, seful BNR a sublinia ca insttitutiile de credit au gestiune proprie si urmaresc profitul, astfel ca fiecare isi va prezenta politica in urma acestei legi, unele deja anuntand-o.

"Ca unele se vor duce la CCR, ca altele se vor duce in alta parte, ca vor da mai putine credite sau cu avansuri mai mari, cred ca de aici incolo nu mai putem vedea lucrurile cu claritate. Depinde de portofoliile de credite, de experienta pe care o au cu diversi clienti, de avocatii pe care ii au. Pana acum ati auzit doar de anumiti avocati, dar va asigur ca veti auzi si de ceilalti. Si bancile au avocati", a atras atentia Isarescu.

Guvernatorul a spus ca este greu de realizat un impact corect al legii darii in plata, pentru ca sunt multe incertitudini si aspecte neclare, precizand ca trebuie asteptata reactia bancilor, dar si a debitorilor.

"Cred ca a-mi da eu cu parerea chiar nu ajuta pe nimeni, decat la o eventuala marire a confuziei, haideti sa lasam juristii sa dea alte raspunsuri, pentru ca orice opinie a mea va fi rastalmacita. Cum vedem noi lucrurile la Banca Nationala este un grad mare de incertitudine, trebuie sa ne calam pe acest grad mai ridicat de incertitudine, sa fim pregatiti cu toate instrumentele pe care le avem pentru a le folosi cum trebuie la momentul potrivit", a conchis guvernatorul.

Legea privind darea in plata va intra in vigoare pe 13 mai, dupa ce a fost promulgata saptamana trecuta de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, si publicata in Monitorul Oficial.

Mai multe banci au majorat avansurile solicitate la creditele imobiliare, unele chiar inainte de aprobarea finala a legii. Majoritatea institutiilor de credit au atras atentia ca vor ataca aspectele neconstitutionale ale legii, precum retroactivitatea si incalcarea dreptului la proprietate.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri