Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a luat nota de informarea privind activitatea Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA) in gestionarea falimentului fostului lider din piata de asigurari, Astra Asigurari, si a recomandat alocarea resurselor necesare si efectuarea platilor in cazul tuturor dosarelor complete pana la sfarsitul acestui an.

Consiliul ASF a mai a decis constituirea unui Comandament condus de Cornel Coca Constantinescu, prim-vicepresedinte ASF, pentru urmarirea efectuarii platilor catre asiguratii Astra Asigurari. FGA a dat startul din aceasta saptamana la plata despagubirilor in cazul politelor Astra Asigurari (fosta companie al lui Dan Adamescu) si a achitat deja aproape 1,94 milioane lei pentru un numar de 354 de dosare.

Platile urmeaza sa continue pentru dosarele aprobate, in conditiile in care au fost deja girate 4.171 de dosare cu o suma de plata de 16,12 milioane lei. Fondul ar fi primit 32.844 de cereri de plata pana la 25 aprilie, din care peste 83% sunt pentru dosare de dauna, 17% pentru restituiri de prima, daca clientii Astra Asigurari au denuntat contractul (5.552 dosare), iar 12% sunt cereri pentru regrese (3.843 dosare).

Astfel, dintr-un total de 57.210 dosare de dauna, FGA a aprobat 4.171 de dosare (12,7%), a respins 24 de dosare (0,07%), fiind trimise spre avizare 2.176 de dosare (6,63%), iar pentru 2.423 de dosare (7,38%) au fost cerute documente suplimentare. Alte 24.050 de dosare (73,52%) sunt in curs de procesare, FGA estimand un termen cuprins intre 14 si 20 de luni pentru plata tuturor despagubirilor, avand in vedere ca multe dosare sunt in litigii la diferite instante.

Astra Asigurari a intrat in mod oficial in faliment, dupa o decizie definitiva a Curtii de Apel Bucuresti pe 28 aprilie anul curent. Drept urmare, creditorii Astra Astra Asigurari au la dispozitie 90 de zile pentru a depune cereri de plata la FGA aferente despagubirilor, termen care curge de la data pronuntarii definitive a falimentului de catre instanta. Limita maxima de despagubire pe care o poate acorda FGA fiecarui creditor in parte este de 100.000 euro (circa 450.000 lei).

La data de 25 aprilie 2016, disponibilitatile financiare ale FGA insumau putin peste 1,05 miliarde de lei, care potrivit presedintelui fondului, Carmen Radu, ar fi suficienti pentru a achita valoarea totala a platilor posibile estimate in cazul Astra Asigurari, de 480 de milioane de lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri