Grija anilor de dupa pensionare este probabil ultima pe lista preocuparilor pe care le au tinerii de astazi, dar vestea buna este ca tot mai multe companii incep sa ofere angajatilor pensii facultative ca beneficiu extrasalarial, sprijinindu-i astfel sa-si suplimenteze economiile pentru pensie acumulate prin intermediul pensiilor private obligatorii, a declarat, intr-un interviu acordat News.ro, Raluca Tintoiu, presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) si directorul general al NN Pensii.

Doar putin peste 392.000 de romani plateau, la finalul lui martie 2016, contributii pentru pensiile private facultative, asa-zisul Pilon III, iar fiecare dintre ei avea in cont, in medie, circa 724 de euro, potrivit News.ro.

Cumulat, cele sapte fonduri de pensii care administreaza economiile facute de participanti aveau active de aproape 1,3 miliarde de lei, in crestere cu 18,2% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit statisticilor centralizate de APAPR.

Desi sistemul pensiilor private facultative a fost introdus inca din 2007, acest tip de bonus s-a regasit destul de rar in pachetele de beneficii oferite de companii angajatilor, insa incet-incet lucrurile incep sa se schimbe, spune presedintele APAPR.

Angajatorii sunt vectori importanti in formarea culturii planificarii viitorului financiar in Romania si in sprijinirea angajatilor sa inceapa sa se gandeasca din timp cum isi vor putea mentine nivelul de trai si dupa varsta pensionarii. Iar procentul lor in Pilonul III este in crestere, a afirmat Tintoiu.

"Acesta va fi trendul cel mai important pentru pensiile facultative. Angajatorii vor deveni din ce in ce mai atenti la aceste tipuri de beneficii oferite salariatilor”, a completat seful APAPR, care precizeaza ca in cazul fondului pe care il conduce, NN Pensii, businessul de corporate a ajuns sa fie mai mare decat cel de retail.

In continuare exista, insa, in Romania un decalaj in privinta gradului de cunoastere a beneficiilor pensiilor facultative si a modului in care functioneaza sistemul, atat in randul angajatorilor, cat si la nivel individual, comparativ cu alte tari europene, admite Tintoiu, care se asteapta insa ca pe viitor numarul de angajatori care ofera salariatilor lor acest tip de beneficiu sa creasca, pensia facultativa aducand o serie de avantaje fiscale importante pentru companie.

Concret, contributia angajatorului este scutita acum de la plata tuturor taxelor salariale si se deduce din impozitul pe venit in limita maxima de 400 de euro pe an fiscal. Si suma platita individual de salariat se deduce din impozitul pe venit, in limita maxima de 400 euro/an.

La pensia facultativa, salariatul contribuie singur sau impreuna cu angajatorul sau cu pana la 15% din venitul salarial brut pe care il primeste lunar. Este de fapt un depozit, pe care fondul il investeste intr-o anumita proportie ca sa inmulteasca banii. Cu cat contributia e mai mare, cu atat pensia poate fi mai mare.

Suma acumulata in cont va fi la dispozitia contributorului, dupa implinirea varstei de 60 de ani si daca a platit cel putin 90 de contributii, iar valoarea contului individual depaseste un anumit nivel ce va fi stabilit prin lege.

Daca participantul la pensia facultativa are varsta necesara si are nevoie de banii stransi, dar celelalte doua conditii nu sunt indeplinite (nu a platit minimum 90 de contributii lunare si/ sau valoarea contului este prea mica), va primi suma din cont sub forma de plata unica.

In caz de invaliditate pentru afectiuni care nu-i mai permit sa munceasca va avea acces la cont. In caz de deces, banii le raman mostenitorilor. ”Pe termen mediu si lung, dezvoltarea pietei pensiilor private facultative va accelera pe masura ce tot mai multi angajati vor constientiza importanta economisirii pentru pensie. Cresterile de pana acum confirma potentialul ridicat al pietei, astfel ca ne asteptam la o evolutie pozitiva si in 2016, in linie cu rezultatele obtinute pana acum”, mai spune Raluca Tintoiu.

Astfel, piata pensiilor facultative este estimata sa atinga un numar de 500.000 de participanti si active nete de 2 miliarde de lei pana in 2018.

Sursa foto: Authentic Creations/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri