Banca centrala reduce cu 10% comisioanele pentru platile in sistem electronic

Banca Nationala a Romaniei (BNR) reduce cu 10% comisioanele pentru platile de mare valoare sau urgente in sistem electronic cu decontare pe baza bruta in timp real (ReGIS), a anuntat banca centrala.

Noul comision va fi aplicat de la 1 octombrie, iar valoarea nominala a acestuia va fi de 9,45 lei pentru platile de mare valoare sau urgente efectuate prin sistemul ReGIS, fata de 10,50 lei cat este in prezent.

"Banca Nationala a Romaniei considera ca reducerea comisioanelor in sistemul electleiic de plati va determina modificari la nivelul politicii de comisionare stabilita de catre institutiile de credit pentru serviciile de plati si decontari oferite clientilor acestora, reducerea costurilor de intermediere financiara contribuind la dezvoltarea activitatii de plati fara numerar in Romania", se arata in comunicatul BNR.

Banca centrala a mai mentionat ca va reduce, in continuare, comisioanele percepute institutiilor de credit participante la sistemul ReGIS, asa incat acestea sa se apropie, treptat, de nivelul comisioanelor practicate de bancile centrale membre ale Sistemului European al Bancilor Centrale.

Componentele sistemului electronic de plati sunt ReGIS (sistemul cu decontare pe baza bruta in timp real), SENT (casa de compensare automata) si SaFIR (sistemul de depozitare si decontare a operatiunilor cu titluri de stat).

ReGIS este administrat de banca centrala si a devenit operationala din 8 aprilie 2005, SENT este administrat de TRANSFOND S.A. si e operational din 13 mai 2005, iar SaFIR e administrat de BNR si e operational din 3 octombrie 2005.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri