"Inainte de a cumpara orice polita de asigurare indiferent de canalul de vanzare, toti clientii trebuie sa tina cont de anumite elemente si sa puna intrebarile potrivite consultantului de asigurari. In primul rand, clientul trebuie sa inteleaga rolul fiecarei entitati din piata, el avand posibilitatea de a cumpara, fie direct de la societatea de asigurari, fie de la un broker, in ultimul caz neimplicand costuri suplimentare privind polita de asigurare", arata Alexandra Durbaca, country manager INSIA Romania.

Cine este compania de la care cumparam polita de asigurare?

Cine este compania de la care cumparam polita de asigurare?

In momentul in care cumparati o asigurare este esential sa aveti cateva informatii cheie despre furnizorul acelei asigurari, respectiv compania de asigurari. In acest sens, trebuie sa aveti in vedere: numele complet al companiei, daca este autorizata de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) sa vanda produse respective de asigurare in piata din Romania, daca are experienta necesara pe produsul de asigurare s.a.m.d..

"Conform legii consultantul trebuie sa va furnizeze un formular cu informatii minime obligatorii despre brokerul de asigurare (daca vanzarea este facuta prin broker), companie de asigurari si produsul de asigurare. Daca polita este incheiata printr-un intermediar (broker de asigurare) atunci este important sa aflati si cateva detalii despre aceasta companie", spune Alexandra Durbaca, country manager INSIA Romania.

Sursa foto: Gajus / Shutterstock

Nevoile mele se potrivesc cu produsul de asigurare cumparat?

Nevoile mele se potrivesc cu produsul de asigurare cumparat?

In momentul in care doriti o asigurare este important sa discutati cu un specialist care cunoaste produsele de asigurare si poate face o evaluare corecta a riscurilor dumneavoastra In cazul in care beneficiati de un produs de asigurare, consultantul va poate realiza un audit al acelui produs urmand sa revina cu recomandarile necesare. In cazul personelor juridice, este esential ca specialistul cu care discutati sa detina cunostinte pe toate liniile de asigurari astfel incat, sa plieze nevoile dvs pe un program de asigurare complet.

Un alt aspect important, subliniat de Alexandra Durbaca, este sa verificati in contractual de asigurare excluderile si fransizele aferente. Este posibil ca riscurile pe care dvs doriti sa le acoperiti, fie sa aiba o limita de asigurare prea mica, fie sa figureze la capitolul excluderi.

Sursa foto: Monkey Business Images / Shutterstock

Care sunt conditiile de asigurare?

Care sunt conditiile de asigurare?

In general politele de asigurare au o anexa care cuprinde conditii de asigurare pentru acel produs. In acest sens trebuie sa verificati: politica de reziliere a politei, conditiile de plata a daunelor, criteriile de reinnoire, termenele de plata si nu in ultimul rand excluderile contractuale.

Sursa foto: nito / Shutterstock

Care sunt beneficiile produsului de asigurare?

Care sunt beneficiile produsului de asigurare?

Consultantul de asigurari ar trebui sa puna in vedere clientului beneficiile privind incheierea unei politei de asigurare. In cazul anumitor produse, putem vorbi chiar si despre deduceri fiscale care trebuie corect expuse clientului intrucat ar putea impacta semnificativ bugetul unei companii. De exemplu, in cazul firmelor la cumpararea unui produs de sanatate pentru angajati, costul acestuia poate fi dedus fiscal in limita a 400 de euro pe an / angajat.

Sursa foto: loraks / Shutterstock

Exista exceptii si particularitati specifice produsului de asigurare?

Exista exceptii si particularitati specifice produsului de asigurare?

Plata primelor la timp este unul dintre elementele cheie. Exista diverse societati de asigurari care pentru anumite forme de asigurare ofera termene de gratie pentru plata primelor inclusiv a ratelor. Cu toate acestea, pentru a le obtine trebuie sa le solicitati in scris, in caz contrar polita de asigurare va fi reziliata pe motiv de neplata.

De exemplu, "in cazul politelor CASCO chiar daca plata asigurarii a fost facuta insa inspectia de risc nu, atunci clientul nu este acoperit si in cazul unui daune nu este despagubit. In plus, pentru acest tip de asigurare, exista asiguratori care dupa un anumit numar de daune, reziliaza polita de asigurare. Aditional, in situatia in care autoturismul sufera o dauna, societatea de asigurari este indreptatita sa primeasca intreaga prima de asigurare chiar daca polita a fost incheiata cu plata in rate", mai spune Alexandra Durbaca, country manager INSIA Romania.

Sursa foto: 360b / Shutterstock

Sursa foto: AXL / Shutterstock