11 Mai 2016

BNR taie puternic prognoza de inflatie dupa efectele neasteptate ale reducerii TVA



Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in scadere semnificativa, de la 1,4% pana la 0,6%, prognoza privind inflatia de la finalul acestui an, si de la 3,4% la 2,7% estimarea pentru finalul lui 2017, a anuntat, marti, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa, care a explicat revizuirea prognozei printr-un efect peste estimarile initiale al reducerii taxei pe valoarea adaugata (TVA) si prin preturile mai mici din energie.

In februarie 2016, banca centrala revizuise in urcare prognoza privind rata anuala a inflatiei fata de estimarea din noiembrie 2015, de la 1,1% la 1,4% pentru acest an, iar pentru anul viitor anticipase o inflatie de 3,4%. ”Reducerile succesive de TVA afecteaza mai mult de 80% din cosul de consum”, a afirmat Isarescu.

In martie, rata anuala a inflatiei a coborat la un nivel minim istoric pentru Romania, de -3%.

Guvernatorul a explicat revizuirea puternica a prognozei si prin evolutia neasteptata a preturilor administrate. ”Exista o reticenta a operatorilor din energie de a majora preturile, posibil in contextul unui an electoral”, a mentionat guvernatorul BNR.

Banca centrala indica si factori externi care tin preturile jos in Romania. Astfel, embargoul impus de Rusia la importurile din Uniunea Europeana creeaza o supraoferta pe piata europeana, ceea ce influenteaza negativ preturile, se arata in raportul trimestrial asupra inflatiei, prezentat marti de BNR. In plus, exista o inflatie scazuta pe plan mondial, in corelatie cu evolutia preturilor la materii prime.

Pe de alta parte, BNR a detectat o tendinta de crestere a preturilor bunurilor de consum, ceea ce semnaleaza formarea unor presiuni inflationiste, si o restrangere a deficitului de cerere. ”Conditiile fundamentale care au tras preturile in jos au inceput sa se schimbe”, a explicat Isarescu.

Raportul BNR semnaleaza si cresterea accelerata a creditarii din primele trei luni, sustinuta de imprumuturile in lei, care alimenteaza consumul, in timp ce productia din Romania nu face fata cererii.

”Trebuie sa existe un echilibru intre stimularea cererii si stimularea productiei. Exista o deteriorare substantiala, de circa un miliard de euro, a balantei comerciale”, a avertizat Isarescu.

Situatia economica sustine piata muncii, care trece printr-o perioada buna, pe fondul cresterii numarului de angajati, atat in sectorul privat, cat si in cel bugetar, se arata in raportul BNR.

BNR are, din 2015, o politaca de tintire a inflatiei, iar pentru 2016, tinta este de 2,5%, plus sau minus un punct procentual (1,5-3,5%). In prezent, rata anuala a inflatiei se situeaza cu mult sub tinta de inflatie.



Citeste si