Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea decide sa publice un rezumat (minuta) al sedintelor in care sunt luate decizii de politica monetara, pentru a creste transparenta, urmand astfel modelul Bancii Centrale Europene (BCE), care a recurs la aceasta practica anul trecut, dar a hotarat sa nu publice transcriptul discutiilor din sedinte si votul, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Sunt lucruri care sunt in discutie, dar acest Consiliu cred ca va discuta despre posibilitatea sa mergem pe experienta BCE si sa publicam la un numar de zile un rezumat al discutiilor, care alminteri este in raportul privind inflatiea. Sa mergem in aceeasi directie a unei transparente mai mari", a afirmat Mugur Isarescu intr-o conferinta pentru prezentarea raportului de inflatie.

Practica publicarii minutei este utilizata la scara mai larga la nivel global, in timp ce transcriptul este utilizat de foarte putine banci centrale.

„Transcript in lumea asta, din cate stiu eu, probabil ca numai Fed (Rezerva Federala a SUA, n.r.) face. Fed le publica cam la 40 de zile, ca sa nu aiba impact asupra pietei. Deci, publicarea transcriptului nu este o practica larg raspandita. Cu alte cuvinte, reprosul pe care l-am vazut ca nu ne publicam continutul sedintelor, daca se refera la transcript … nu este o practica incetatenita. Daca se refera la minute, adica la rezumate, in general bancile centrale care publica minute, si asta nu o fac imediat, o fac in decurs de 15-20 de zile pana la o luna, o fac sub forma rezumatelor, fara nominalizarea interventiilor, pe general, si numai putine cu nominalizarea voturilor”, a spus guvernatorul BNR.

Banca Minuta Transcript Voturi
BCE Da (fara nominalizare) Nu Nu
Fed Da (fara nominalizare) Da Da
Banca Angliei Da (fara nominalizare) Nu Da
Banca Israelului Da (fara nominalizare) Nu Nu
Banca Nationala a Poloniei Da (fara nominalizare) Nu Da

Banca Centrala Europeana a decis anul trecut sa publice minuta sedintelor.

"Noi, intradevar, nu publicam transcripte acum. (…) Nu publicam transcriptul pentru ca decizia de politica monetara in forma cea mai restransa o explicam chiar la doua ore dupa ce a fost adoptata in cadrul comunicatului de presa si guvernatorul vine in fata dumneavoastra si raspunde si la intrebari. Deci, explica chiar in detaliu. In forma argumentata si detaliata o gasim aici in raportul asupra inflatiei", a adaugat Mugur Isarescu.

Un subcapitol referitor la politica monetara, inclus in raportul asupra inflatiei, este din perspectiva continutului aproape similar cu minutele publicate de unele banci centrale.

Aceasta a fost judecata noastra in ultimii zece ani si a fost legata si de BCE

In prezent BCE publica doar minuta sedintelor, dar nu si transcriptul sau voturile. BCE a fost influentata de Bundesbank, banca centrala a Germaniei, pe modelul careia a fost construita si banca zonei euro.

Consiliul de Administratie al BNR, cel care ia deciziile de politica monetara, este alcatuit din 9 membri numiti de Parlamentul Romaniei, pe o perioada de 5 ani. Presedintele Consiliului de administratie este guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

Actualul consiliu de administratie a fost numit in iunie 2014 si este compus din:

  • Guvernator - Mugur Isarescu
  • Prim-viceguvernator - Florin Georgescu
  • Viceguvernator - Bogdan Olteanu
  • Viceguvernator - Liviu Voinea
  • Membru - Marin Dinu
  • Membru - Daniel Dianu
  • Membru - Gheorghe Gherghina
  • Membru - Agnes Nagy
  • Membru - Virgiliu Stoenescu

Potrivit BNR, in prezent transparenta deciziilor de politica monetara se asigura prin:

  • Publicarea calendarului sedintelor CA dedicate politicii monetare
  • Publicarea de comunicate de presa si prezentarea acestora de catre Guvernatorul BNR in cadrul unor briefing-uri de presa, dupa fiecare sedinta de acest tip a Consiliului de Administratie
  • Publicarea datelor folosite in analizele de politica monetara
  • Prezentarea de catre Guvernatorul BNR, in cadrul unei conferinte de presa, a Raportului asupra inflatiei, publicat trimestrial
    • Raportul prezinta prognozele macroeconomice, argumenteaza deciziile de politica monetara si explica evolutia inflatiei in raport cu tinta si cauzele eventualelor devieri temporare de la tinta
    • Dupa prezentarea publica, raportul este transmis principalelor institutii ale statului (Presedintie, Parlament, Guvern)
  • Prezentarea publica a cadrului de politica monetara prin organizarea periodica de conferinte

BNR a mentinut la inceputul lunii mai dobanda de politica monetara la nivelul minim istoric de 1,75%, unde se afla din luna mai a anului trecut. In mai 2015, BNR a redus dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 2% la 1,75%.

Banca centrala imprumuta bancile care au nevoie de lichiditati la dobanda-cheie de 1,75% pe an, iar coridorul simetric la care se situeaza dobanzile facilitatilor permanente este de +/-1,5%. Astfel, bancile cu exces de lichiditati primesc pentru depozitele tinute la BNR o dobanda de 0,25% pe an, iar pentru finantarea prin intermediul facilitatii de credit (credit Lombard), bancile platesc Bancii Nationale o dobanda de 3,25% pe an.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri