O femeie in varsta de 35 de ani, aflata la volanul unui autoturism Ford, a decedat in urma unui grav accident de circulatie petrecut aseara pe DN1, pe podul Baneasa, in apropiere de magazinul IKEA, lasand in urma o fetita in varsta de numai patru, ranita, de asemenea, in aceasta tragedie. Soferul vinovat de accident conducea o Dacia Logan si a intrat pe contrasens, dupa ce a pierdut controlul masinii din cauza vitezei excesive.

Potrivit bazei de date CEDAM (baza de date cu asigurarile obligatorii de raspundere civila auto - RCA - incheiate pe teritoriul Romaniei), autoturismul Dacia Logan era asigurat RCA la Astra Asigurari, in timp ce autoturismul Ford la Asirom. Polita de asigurare RCA acopera raspunderea civila delictuala a proprietarului sau a utilizatorului unui autovehicul pentru prejudiciile produse unei terte parti, prin intermediul autovehiculului inmatriculat sau inregistrat in Romania.

In urma impactului de aseara si-a pierdut viata mama copilului, care a ramas incarcerata in masina. De asemenea, soferul vinovat si un copilul de patru ani - au fost raniti, fiind transportati la Spitalul Floreasca, respectiv "Grigore Alexandrescu". La fata locului au ajuns trei ambulante SMURD, un echipaj de descarcerare si unul pentru stingerea incendiilor, potrivit News.ro.

Odata cu 2007, legislatia specifica asigurarii RCA a inclus si daunele morale intre cele acoperite pana atunci prin aceste polite, adica cele materiale si de vatamari corporale sau deces. Limitele de despagubire sunt de 1 milion de euro pentru daune materiale si 5 milioane de euro pentru vamatari corporale, deces si daune morale, insa aceasta se acorda in functie de natura daunelor si de numarul persoanelor vatamate sau decedate.

Despagubiri de maxim 100.000 in acest accident

In general, suma pe care o acorda companiile de asigurari din Romania este de zeci sau cateva mii de euro, pentru daunele morale sau deces, in functie de relatia de rudenie cu persoana decedata. Daca rudele (victimele) persoanelor decedate nu sunt de acord cu suma oferita, o instanta judecatoreasca va stabili valoarea daunelor. Dupa 2007 daunele morale acordate de instantele de judecata au crescut exponential, incurajate fiind de limitele de despagubire RCA. Astazi se acorda frecvent despagubiri de zeci sau sute de mii de euro.

De exemplu, fosta societate de asigurari Ardaf a achitat in 2011, suma de 1 milion de euro, cea mai ridicata valoarea platita pana acum in Romania, ca urmare a unui accident auto provocat de un asigurat de-al sau. De asemenea, Omniasig, precum si alte companii de asigurari au achitat mai multe daune pentru vatamari corporale sau deces cu valori de cateva sute de mii de euro.

In cazul accidentului de aseara, suma maxima de care pot beneficia rudele victimei este de 100.000 euro, conform plafonului stabilit prin lege, pentru platile acordate de Fondul de Garantare a Asigurarilor, administratorul Astra Asigurari, societate care a intrat in faliment, dupa o decizie definitiva in acest sens a Curtii de Apel Bucuresti emisa pe 28 aprilie. Creditorii Astra au la dispozitie 90 de zile pentru a depune cereri de plata la FGA aferente despagubirilor in cazul Astra, termen care curge de la data pronuntarii definitive a falimentului de catre instanta.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri