Agentia Nationala de Administrare Fiscala ( ANAF) a demarat o ancheta la Hexi Pharma. Verficarile acestora vizeaza verificarea firmei din punct de vedere fiscal, inclusiv pe linia relatiei cu firmele offshore din Cipru, pentru care a invocat in instanta facturi neachitate de peste 20 de milioane de euro.

Anaf avea in vedere firma Hexi Pharma Firma inainte de a debuta scandalul dezinfectantilor, insa verificarile se justifica cu atat mai mult in contextul noilor date aparute, potrivit informatiilor News.ro.

Hexi Pharma si-a cerut insolventa, invocand in solicitarea depusa la Tribunalul Bucuresti, pe langa o datorie de 23,5 milioane de lei catre bugetul de stat si catre furnizori ai companiei, facturi in valuta neachitate de peste 20 milioane de euro catre doua offshore-uri din Cipru.
Unul dintre acestea are legatura cu patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, iar celalalt se regaseste in actionariatul Unilab SA, detinatoarea laboratorului care verifica produsele Hexi Pharma.

Ce valori aveau facturile neachitate

Potrivit documentelor consultate de News.ro, Hexi Pharma a atasat, la dosarul de insolventa, facturi neachitate catre Chemical & Pharmaceutical Solutions Ltd Nicosia si Hatom Limited Limassol in valoare totala de circa 20,56 milioane euro.

Dan Alexandru Condrea a mai depus la tribunal un Registru Jurnal de incasari si plati din perioada 1 octombrie 2015 - 4 mai 2016. Registrul are 6.994 de operatiuni. Cele mai mari valori la incasari au explicatia "incasare factura nr... din data..... Spital...". Totalul incasarilor in aceasta perioada este de 16,5 milioane lei, in timp ce platile se ridica la circa 16,62 milioane lei.

Din documente mai rezulta ca Dan Alexandru Condrea a cumparat in decembrie 2015 un teren intravilan arabil de 11.383 metri patrati, cu 3.797.710 lei.

Euractiv a relatat ca Unilab SA, firma care detine laboratorul Unilab din Otopeni, are intre actionari atat persoane fizice cat si firma Hatom Limited, un offshore cipriot. Aceasta a intrat in actionariatul laboratorului - singurul care este acreditat sa testeze anumite tipuri de dezinfectanti in Romania - in luna februarie 2011, preluand actiunile cedate de un alt offshore cipriot, CPS Chemical and Pharmaceutical Solutions Limited, reprezentata de Dan Alexandru Condrea, desi acesta a negat orice legatura cu laboratorul.

Judecatorii Tribunalul Bucuresti vor discuta cererea de intrare in insolventa pe 17 mai

Hexi Pharma a anuntat miercuri ca isi va retrage produsele, ca a inceput deja procedurile legale pentru inchiderea fabricii si a cerut scuze personalului medical si tuturor celor care au fost sau ar fi putut fi afectati de neconformitatile dezinfectantilor sai.

Scandalul Hexi Pharma a izbucnit dupa ce Gazeta Sporturilor si jurnalistul Catalin Tolontan au dezvaluit, bazandu-se pe declaratiile si pe documentele furnizate de fosti angajati ai firmei, ca dezinfectantii furnizati de aceasta spitalelor au concentratii mai mici decat cele inscrise pe eticheta. De asemenea, jurnalistii au relatat ca patronul firmei, Dan Condrea, este actionar la o firma care asigura servicii de curatenie in spitale, aceasta avand acelasi administrator ca si Unilab, laboratorul unde ar trebui sa fie verificata calitatea dezinfectantilor.
In urma acestui scandal, in 8 mai, ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, a demisionat.

Sursa foto: Tsyhun / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri