Mentionarea pe polita RCA a comisionului de intermediere a avut efecte negative si bulversante la nivelul clientului de asigurari. Asta, desi studiile realizate la nivel european, unele dintre ele chiar comandate de catre EIOPA (Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale - n.r.), aratau ca o astfel de masura este de prisos si confuza pentru consumatori, a declarat Bogdan Andriescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere in Asigurari din Romania (UNSICAR) in cadrul FIAR 2016.

"In plus, daca ne uitam la piata de asigurari si la cea de brokeraj de asigurare, vom vedea ca in ultimii doi ani acestea s-au redimensionat, iar efectele de-abia de-acum incolo se vor resimti", a mai spus Bogdan Andriescu (foto). Seful UNSICAR a subliniat ca factorii de decizie din piata de asigurari par ca si-ar dori cu orice pret ca industria sa ajunga la standardele pietelor mature, uitand ca resursele pietei locale, si cele ale economiei in general, sunt departe de acestea.

Brokerii au reusit in ultimii opt ani sa isi dubleze ponderea primelor intermediate in totalul subscrierilor pietei. Astel, de la un grad de intermediere de 30%, la sfarsitul lui 2008, s-a ajuns la aproape 60% la sfarsitul lui 2015. "Aceasta evolutie ne apropie cumva de tendintele inregistrate pe pietele mature" a punctat Bogdan Andriescu, referindu-se in primul rand la graba autoritatilor de a implementa "cerinte de reglementare prea rigide" prin Directivei IDD.

UNSICAR: Deficitul de protectie, urias in asigurari

Directiva (EU) 2016/97 a Parlamentului European si a Consiliului European din 20 ianuarie 2016 privind distributia de asigurari (IDD), publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la data de 2 februarie 2016, abroga si reformeaza Directiva 2002/92/EC a Parlamentului European si a Consiliului European din 9.12.2002 privind intermedierea in asigurari, potrivit ASF.

IDD completeaza prevederile privind vanzarea produselor de investitii conform prevederilor Directivei nr. 65/2014 privind pietele instrumentelor financiare si prevederilor privind documentele cu informatii esentiale referitoare la produsele de investitii individuale structurate si bazate pe asigurari conform Regulamentului (UE) nr. 1286/2014 al Parlamentului European si al Consiliului European. IDD a intrat in vigoare in data de 22 februarie 2016, statele membre ale UE au la dispozitie o perioada de 24 luni pentru transpunerea acestei directive in legislatiile nationale.

"O reglementare foarte stricta si birocratica, cu costuri ridicate de implementare, poate conduce la scaderea numarului de vanzatori si, implicit, la scaderea gradului de acoperire la nivel teritorial, chiar si pentru produsele simple, de nevoi imediate, pe care, din pacate, in acest moment, piata se bazeaza. Sa nu uitam ca despre Romania inca se mai vorbeste ca despre o piata sub-bancarizata. Cand vine vorba despre asigurari, deficitul de protectie este insa mult mai mare, daca am putea face o comparatie cu piata bancara", a adaugat Bogdan Andriescu.

In opinia sa, transpunerea reglementarilor europene in legislatia locala ar trebui sa incurajeze mediul concurential, astfel incat sa conduca la cresterea calitatii serviciilor si la reducerea costurilor si sa fie adaptate la realitatile sociale si economice romanesti, inclusiv prin scaderea birocratiei, ale carei costuri se transfera catre client. "Daca vom lua in considerare totii factorii economici si sociali, vom vedea ca este imposibil sa obtinem o transformare imediata a fortei de distributie a produselor de asigurare la modelele vestice. Acest lucru se poate realiza pe termen mediu si lung si in deplina concordanta cu evolutiile intregii economii".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri