Datornicii care dau bancilor in plata imobilele trebuie sa plateasca impozit, iar valoarea acestuia trebuie calculata la valoarea debitului pentru care se face darea in plata (datoria totala pe care clientul o mai are fata de banca), intrucat operatiunea este considerata din punct de vedere fiscal un transfer al dreptului de proprietate imobiliara din patrimoniul personal, potrivit Ministerului Finantelor Publice.

"Darea in plata a unui bun imobil este considerata, din punct de vedere fiscal, un transfer al dreptului de proprietate imobiliara din patrimoniul personal si se impoziteaza in conformitate cu prevederile art.111 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, la valoarea declarata in actul de dare in plata. Impozitul este datorat de catre debitor si se plateste conform prevederilor Codului fiscal", se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul Finantelor Publice, ca urmare a solicitarilor venite pe tema impozitarii imobilelor ce fac obiectul darii in plata.

Potrivit unui exemplu furnizat de Ministerul Finantelor Publice, in cazul unui imobil dobandit in 2008 cu un debit pentru care se face darea in plata de 500.000 de lei (prin debit intelegand datoriile din contractele de credit cu tot cu accesorii, fara costuri suplimentare) si cu o valoarea minima stabilita de Camerele notarilor publici, de 400.000 de lei, valoarea la care se calculeaza impozitul pe venit este cea a debitului, adica la 500.000 de lei.

Legea darii in plata si legea privind Codul fiscal nu cuprind exceptii de la plata impozitului pe venitul din transferul bunurilor imobile din patrimoniul personal in cazul stingerii unor debite prin darea in plata, arata Ministerul Finantelor Publice. Legea darii in plata nu include referiri la eventuale impozite datorate sau la cine le datoreaza, aceste aspecte fiind reglementate de Codul fiscal.

O impozitare a transferului la valoarea debitului si nu la cea actuala a imobilului ar reprezenta un cost mai mare pentru persoanele care vor sa foloseasca aceasta lege, intrucat preturile la locuinte au scazut in multe cazuri si la jumatate fata de cele la care au fost cumparate prin contractarea unui credit ipotecar.

Vineri, ziua in care a intrat in vigoare legea darii in plata, notarii au intampinat dificultati intrucat nu aveau certitudinea daca transferul imobilului dinspre datornic catre banca este impozitat.

Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania a solicitat Ministerului Finantelor Publice sa emita un punct de vedere referitor la impozitul asupra imobilului care face obiectul darii in plata.

Sursa foto: Mmaxer/shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri