Piata leasingului ar putea urca la aproape trei miliarde euro din punct de vedere al valorii contractelor incheiate anul acesta, potrivit estimarilor companiilor din domeniu, facute publice in cadrul unui seminar pe teme economice organizat vineri de revista Finante si Afaceri
"Valoarea contractelor incheiate pe piata a depasit 1,5 miliarde euro pe primele sase luni din acest an si, avand in vedere ca a doua parte a anului este de obicei mai favorabila din punct de vedere al volumului contractelor, avem sanse sa ajungem la o valoare a contractelor de trei miliarde euro pana la sfarsitul lui 2006", a declarat citat de NewsIn, Bogdan Apahidean, presedintele Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR).

Pe de alta parte, Adriana Ahcearliu, secretarul general al Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare neBancare (ALB), a declarat ca pe primele opt luni din 2006 companiile romanesti de leasing au finantat active in valoare de doua miliarde euro, raportat la nivelul contractelor de pe piata. Totusi, membrii ALB au estimat pentru 2006 un total al bunurilor finantate in sistem leasing la nivelul Romaniei de circa 2,5 miliarde euro, reprezentand un ritm de crestere de 25% fata de 2005.

"Leasingul financiar a atins o cota de 90% din piata", a declarat Bogdan Apahidean. Potrivit lui, leasingul pentru autovehicule are o pondere in usoara scadere, la 90%, leasingul imobiliar si-a dublat cota la 1%, in timp ce leasingul industrial a atins 5% din piata.

"Se observa o usoara crestere a leasingului operational, de la 3% la aproape 10%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut datorita conditiilor impuse prin Ordonanta 28/2005, aprobata prin Legea Institutiilor Financiare Nebancare (IFN), mai ales ca o serie de societati sa se orienteze catre leasingul operational in detrimentul celui financiar. Este posibil ca aceasta tendinta sa se manifeste si in perioada care urmeaza", a declarat Bogdan Apahidean.

El crede ca piata de leasing este influentata negativ de constrangerile cauzate de formele noi de organizare impuse de noua lege, extrem de stufoase, dar si de numarul mare de formulare de raportare catre Banca Nationala a Romaniei, care presupun costuri suplimentare ce ar putea fi suportate de clienti.

ASLR reuneste 36 de membri, care detin o cota de piata totala de peste 50%, sustin reprezentantii asociatiei. Contractele incheiate de membrii ASLR pe primele sase luni au insumat 743,90 milioane euro, ceea ce reprezinta o crestere cu 19,6% (121,91 milioane euro) fata de aceeasi perioada a anului 2005, potrivit datelor asociatiei.

In clasamentul companiilor de leasing membre ale ASLR, intocmit pe baza valorii contractelor de leasing finantate de membrii acesteia, pe primul loc se afla BCR Leasing IFN (142,82 milioane euro), urmata de Porsche Leasing Romania IFN (142,50 milioane euro) si de Tiriac Leasing IFN SA (69,28 milioane euro).

Constituita in 2004, Asociatia de Leasing Bancar (ALB) reprezinta societati de leasing ce sunt subsidiare ale unor grupuri bancare si independente: Afin Romania, Alpha Leasing, BRD Sogelease, BT Leasing Transilvania, EFG Eurobank Leasing, Finans International Leasing, HVB Leasing, Immorent Romania, Italo-Romena Leasing, ING Lease, Motoractive Leasing, Piraeus Leasing, Raiffeisen Leasing, TBI Leasing, UniCredit Leasing, Volksbank Leasing.

In cursul lunii aprilie 2006, Asociatia si-a deschis portile tuturor institutiilor financiare nebancare si si-a schimbat numele in Asociatia de leasing si servicii financiare nebancare ALB". Societati de credit de consum, ca Estima Finance si TBI Credit, au devenit membre ale Asociatiei. Valoarea totala a contractelor semnate in primul semestru din 2006 de membrii ALB a fost de 810, 5 milioane euro, mai mult decat dublu valoarea din aceeasi perioada a anului precedent (393 milioane euro).

In Romania, dintre cele 278 de companii de leasing inregistrate la BNR, doar 137 si-au mai pastrat obiectul de activitate dupa aprobarea noii legi privind institutiile financiare nebancare, iar 15 s-au inregistrat pana acum in evidenta Registrului general organizat de banca centrala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri