Patru administratori de fonduri de pensii private, care activeaza atat pe Pilonul II, cat si pe Pilonul III, au raportat profit anul trecut, arata Oficiul National al Registrului Comertului, la solicitarea wall-street.ro, din datele primite pe baza de protocol de la Ministerul Finantelor Publice. Administratorii care au realizat profit anul trecut sunt NN Pensii, Allianz-Tiriac Pensii Private, Generali Societate de Admistrare a Fondurilor de Pensii Private si Aegon Pensii.

Valoarea activelor totale aflate in administrare la nivelul intregului sistem de pensii private a crescut in anul 2015, in acelasi trend pozitiv inregistrat in ultimii ani. Astfel, la 31 decembrie 2015, sistemul a atins 25,94 de miliarde de lei (aproximativ 6 miliarde de euro), ceea ce reprezenta o pondere de 3,70% din PIB, comparativ cu 3,03% in decembrie 2014 si 3,26% in iunie 2015.

Veniturile administratorilor de pensii rezulta din comisoanele percepute la nivel de contributii ale participantilor pentru administrare si din valoarea totala a activelor, din care se scad cheltuielile cu personalul, comsioane de tranzactionare si cheltieli fixe. Astfel, administratorii de pensii percep un comision lunar de 0,2%, stipulat prin lege, la pensiile obligatorii din valoarea contributiei pe fondul de pensii (de mentionat ca ponderea acestuia este cea mai redusa la nivel european). Dupa care, exista si un al comision de 0,05% din valoarea totala a activelor. Acest ultim comision se aplica lunar (0,05%), dar este un procent anual.

Drept urmare, fondurile de pensii sunt stimulate sa genereze randamente cat mai ridicate. Dar, toate comisioanele platite intermediarilor pe care fondul de pensii le suporta cu tranzactionarea, comisioanele bancare, schimburile valutare, achizitia de actiuni sau titluri de stat, de exmplu, sunt incluse in comisioanele mentionate anterior. Astfel, cele doua comisioane acopera inclusiv cheltuielile pe care fondul de pensii obligatorii de le face ca sa genereze randament. La Pilonul III insa acestea comisioane se acopera din randamentul fondului.

Ratele de profit urmatoare trebuie, de asemenea, puse in oglinda cu pierderile pe care administratorii de pensii private le-au inregistrat in primii ani de la lansarea sistemului, in urma investitiilor realizate. Nu in ultimul rand, conteaza foarte mult dimensiunea fondului, pentru a obtine profit, in conditiile in care exista costuri fixe destul de ridicate. De exemplu, ASF percepe, de asemenea, comisioane de la administratori, atat pe activ cat si pe intrare de fonduri. O alta taxa suportata de catre administratori este directionata catre Fondul de Garantare.

Ce profit fac administratorii de pensii private

Olandezii de la NN Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat (doar Pilonul II) au raportat cel mai ridicat profit, de peste 36,8 milioane de lei (31,1 milioane de lei net), in crestere cu peste 30% comparativ cu 2014. Si afacerile NN Pensii au sporit in 2015, la 91,8 milioane de lei, de la un nivel de 71,3 milioane de lei in 2014. NN Pensii dispune de 72 de angajati, potrivit datelor centralizate de Registrul Comertului.

Pe locul doi, in topul profiturilor, s-a plasat Allianz-Tiriac Pensii Private Societatea de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (atat Pilonul II de pensii obligatorii, cat si Pilonul III de pensii facultative), cu un castig brut de 28 milioane de lei (23,9 milioane de lei net), dupa ce in 2014 inregistrase 18 milioane de lei. 56 de angajati lucrau anul trecut in cadrul administratorului.

Cei doi administratori mentionati anterior detin fondurile de pensii cu cele mai mari active si cei mai multi participanti. Pe urmatoarea pozitie gasim Generali Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private, cu un profit de 11,7 milioane de lei. Al patrulea administrator, din punct de vedere al profiturilor, este Aegon Pensii - Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private, cu un castig de 6,9 milioane de lei.

Administrator Afaceri 2014 Profit 2014 Afaceri 2015 Profit 2015 Nr. angajati 2015
NN Pensii 71.360.043 27.979.674 91.881.629 36.859.708 72
Allianz-Tiriac Pensii Private 47.353.643 18.090.346 60.285.981 28.099.231 56
Generali Pensii Private 16.634.348 8.119.463 22.089.715 11.726.356 21
Aegon Pensii Private 9.512.258 124.138 24.233.608 6.942.260 25
BRD Pensii Private 7.368.560 1.285.883 N/A N/A N/A
Certinvest Pensii 1.101.153 - 506.623 1.251.486 - 482.376 20

Potrivit datelor primite de la Registrul Comertului ceilalti administratori de pensii private nu si-au depus inca informatiile financiare. Centralizarea curenta a fost realizata de Registrul Comertului din datele primite pe baza de protocol de la Ministerul Finantelor Publice cu privire la situatiile financiare anuale depuse de catre profesionistii inregistrati in registrul comertului la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice. Ultima preluare de date financiare pentru anul 2015 este din data de 06 mai 2015 (159.376 situatii financiare).

Pe Pilonul II de pensii private obligatorii aciveaza un numar de sapte administratori: Metroplitan Life Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat (cu Fondul de Pensii Administrat Privat Alico); Generali Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (Fondul de Pensii Administrat Privat Aripi); Allianz - Tiriac Pensii Private Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (Fondul de Pensii Administrat Privat AZT Viitorul Tau); BCR Pensii Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (Fondul de Pensii Administrat Privat BCR); BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (Fondul de Pensii Administrat Privat BRD); NN Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat (Fondul de Pensii Administrat Privat NN) si Aegon Pensii - Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (Fondul de Pensii Administrat Privat Vital).

In acelasi timp, la Pilonul III de pensii private facultative activeaza un numar de opt administratori: Aegon Pensii - Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (cu Fondul de Pensii Facultative Aegon Esential); Allianz - Tiriac Pensii Private Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (Fondul de Pensii Facultative AZT Moderato si Fondul de Pensii Facultative AZT Vivace); BCR Pensii Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (Fondul de Pensii Administrat Privat BCR Plus); BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (Fondul de Pensii Administrat Privat BRD Medio); NN Asigurari de Viata (NN Activ si NN Optim); Certinvest Pensii Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative (Pensia Mea); Raiffeisen Asset Management (Raiffeisen Acumulare) si Generali Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (Fondul de Pensii Administrat Privat Stabil).

Sistemul pensiilor administrate privat (obligatorii) este reglementat prin Legea nr. 411 / 2004. Aceasta prevede ca angajatii care contribuie la sistemul public de pensii si care au varsta pana in 35 de ani sunt obligati sa adere la un fond de pensii obligatoriu, in timp ce angajatii cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani pot opta sa adere la un astfel de fond. In prezent fiecare angajat plateste o contributie de asigurari sociale (CAS) aferenta sistemului public de pensii, contributie echivalenta cu 10,5% din salariul brut al fiecrui contribuabil. Din aceasta pondere, contributia la un fond de pensii private reprezinta o parte din contributia individuala datorata la sistemul public de pensii. In prezent, cota transferata este de 5,1% (2016) urmand sa ajunga la 6%.

Pilonul III este denumirea data sistemului de pensii facultative, administrate de companii private, sistem bazat pe conturi individuale si aderare facultativa. Pentru o pensie suplimentara celei de din sistemul public si celei obligatorii se poate opta si pentru o pensie facultativa. In Pilonul III se poate contribui cu pana la 15% din salariu. Pentru angajatori, pensia privata facultativa poate reprezenta un instrument eficient de motivare a salariatilor si de management al resurselor umane dar si o solutie din punct de vedere fiscal - deductibilitatea fiscala se ridica la 400 de euro / an pentru fiecare angajat si la 400 de euro / an pentru angajator.

Sursa foto: Diego Cervo / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri