Sistemul bancar romanesc va suferi un amplu proces de consolidare in urmatorii 25 de ani, a declarat Sergiu Oprescu, presedintele Consiliului Director al Asociatiei Romane a Bancilor, care este de parere ca numarul bancilor va fi de cel putin trei ori mai mic.

Peste 25 de ani vor fi mult mai putine banci, cum erau si in urma cu un sfert de secol, cand Asociatia Romana a Bancilor s-a constituit. Vor fi in jur de 14 institutii, spre numarul asta ne indreptam”, a declarat presedintele ARB, in cadrul unei conferinte de presa organizata cu ocazia aniversarii a 25 de ani de existenta a asociatiei profesionale din sectorul bancar.

Presedintele Consiliului Director al ARB, totodata si presedintele executiv al Alpha Bank, a mai spus ca procesul de consolidare nu este numai un apanaj al pietei bancare romanesti si ca astfel de consolidari au loc si in alte state. "Probabil ca se va intampla si la noi pentru ca fragmentarea este destul de evidenta, pe toate cele trei segmente ale sistemului, care sunt bine reprezentate in plan local: banci mari, medii si mici”, a spus Oprescu, adaugand ca la nivelul institutiilor mici deja exista o tendinta de consolidare.

Piata bancara din Romania prezinta interes si pentru fondurile de private equity, din zona capitalului privat, a mai spus Oprescu, iar o alta tendinta de consolidare ar putea proveni si din partea bancilor europene. „Daca piata romaneasca ramane competitiva, cu indicatori buni, s-ar putea sa asistam la consolidari directe din partea bancilor din Europa, care au strategii locale. Consolidarea este o strategie extrem de benefica din punct de veder financiar si cred ca apetitul este deschis”, a conchis seful Alpha Bank.

Oprescu a precizat ca, pe langa faptul ca bancile care vor ramane pe piata romaneasca vor fi mai putine, vor fi si mai specializate. In prezent, sistemul bancar din Romania numar 37 de institutii, dintre care sapte sunt sucursale de banci straine.

Activele sistemului bancar insumau, la sfarsitul lunii martie, 82 miliarde de euro, dintre care 90,3% din fonduri erau ale institutiilor cu capital strain. Tot in martie 2016, rata creditelor neperformante era de 13,52%, in scadere cu 9 puncte procentuale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri