In realitate nu exista dobinzi de 4% sau dobinzi zero, costurile reale ale unui credit fiind ascunse cu delicatete de expertii bancilor.“
Consumatorii trebuie sa fie extrem de atenti la „stelute” atunci cind vor sa apeleze la credit de la o banca, pentru ca expertii acestora reusesc sa ascunda costurile reale din ce in ce mai bine, a declarat ieri, la un seminar economic al revistei „Finante si afaceri”, Eugen Radulescu, presedintele Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC).

„Ati vazut ca apar in materiale de promovare dobinzi de 4% sau dobinzi zero. Aceste cifre nu reprezinta decit un mijloc de reclama. In realitate nu exista astfel de dobinzi, costurile reale ale unui credit fiind ascunse cu delicatete de expertii bancilor”, a spus Radulescu.

Pentru un euro platesti 2,5

Prezent la acelasi seminar, Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget-finante din Senat, a subliniat ca toata lumea trebuie sa porneasca de la un singur calcul. „Lucrurile sint simple, raportul de plata este de 1 la 2,5. Ca sa iei un euro trebuie sa dai inapoi doi sau trei. Lucrurile vor mai ramine asa o vreme. Poate integrarea in UE va aduce un raport mai mic”, a spus Vosganian.

Guvernul da subventii, BNR pune limite

In alta ordine de idei, presedintele CEC a pus problema unor corelari in ceea ce priveste stimularea constructiei de case pe masura posibilitatii populatiei de a accesa credite ipotecare. Potrivit presedintelui CEC, in conditiile in care exista o subventie care se acorda din bani publici pentru stimularea construirii de locuinte de pina la 100.000 de euro, Banca Nationala a Romaniei „pune piedici“, in sensul restrictiilor impuse anul acesta.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=7232&art=18263&cHash=eb431be26a

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si