Titlurile Societatilor de Investitii Financiare (SIF) s-au apreciat, in medie, cu 4,52% in ultima saptamana a lunii septembrie, fata de saptamana anterioara, iar ponderea schimburilor cu aceste titluri a fost de 58% din valoarea totala a tranzactiilor incheiate la Bursa de Valori Bucuresti.
"Investitorii sunt in asteptarea unei solutionari pozitive a finalizarii privatizarii BCR, dar se si grabesc sa acumuleze aceste titluri care vor intra puternic in atentia noilor fonduri ce vor intra pe piata noastra datorita integrarii in UE", a comentat Mihai Piscan, broker la Intercapital Invest.

Tranzactiile cu actiuni emise de societatile de investitii financiare au totalizat 113,2 milioane lei, in crestere cu 32,51% fata de saptamana anterioara.

Valoarea totala a schimburilor efectuate in perioada 25-29 septembrie a fost de 196,9 milioane lei, cu 37% mai mare fata de saptamana anterioara, cu o medie zilnica a tranzactiilor de 38,8 milioane lei. Capitalizarea pietei a crescut cu 4,03% fata de intervalul anterior, de la 66,9 miliarde lei la 69,6 miliarde lei.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece actiuni, a crescut cu 1,92% de la 7.803,12 puncte pana la 7.952,84 puncte. "Evolutia titlurilor Bancii Transilvania, dar si a emitentilor din sectorul petrolier a influentat pozitiv aprecierea indicelui", sustine Piscan.

Indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, si care reflecta evolutia celor mai puternice opt companii listate (BRD SocGen, Banca Transilvania, Rompetrol Rafinare Constanta, SNP Petrom, Impact, Banca Comerciala Carpatica, Antibiotice si Flamingo International), a inregistrat o crestere de 1,88%, de la 17.050,55 puncte, pana la 17.371,28 puncte.

Indicele compozit al Bursei, BET-C, s-a apreciat cu 1,44%, de la 4.685,96 puncte in sedinta din 22 septembrie, pana la 4.763,26 puncte in ultima zi a saptamanii trecute.

Indicele societatilor de investitii financiare, BET-FI, s-a apreciat cel mai mult, castigand 4,52%, de la 7.803,12 puncte, pana la 50.371,82 puncte.

Cel mai lichid emitent de la bursa a fost SIF 5 Oltenia, cu o pondere in totalul valoric al schimburilor cu actiuni de 17,6% (33,53 milioane lei). Titlurile SIF 1 Banat Crisana si SIF 2 Moldova au fost, insa, cele care au inregistrat cele mai mari cresteri, respectiv 5,96% si 5,68%.

Tot in ultima saptamana a lunii septembrie, SIF-urile au primit in conturi actiunile subscrise, dar mai ales pe cele gratuite de la Banca Transilvania.

Reluarea la tranzactionare a titlurilor Bancii Transilvania in sedinta de joi, 28 septembrie, dupa o pauza de doua saptamani pentru o majorare de capital, a impulsionat lichiditatea pietei. Actiunile bancii au atins un maxim de 1,06 leu/actiune in ultima tranzatie a saptamanii, cu 3,93% peste cotatia de la sfarsitul saptamanii anterioare.

In doar doua sedinte de tranzactionare, in care TLV a fost cel mai lichid emitent de la bursa, s-au inregistrat schimburi valorice de 21,8 milioane lei, adica o pondere in total de peste 11%, iar analistii pietei de capital considera ca e xista premise de continuare a evolutiei pozitive si in saptamana urmatoare.

Valoarea tranzactiilor cu actiuni BRD SocGen a crescut usor fata de cea a saptamanii trecute, cifrandu-se la 13,46 milioane lei. Pretul maxim al saptamanii a fost de 18,5 lei/actiune (inregistrat in sedintele de luni si marti), in timp ce pretul minim a fost de 18 lei/actiune, spun analistii de la compania de consultanta KTD Invest.

"Cu toate ca a reatins rezistenta de 0,57 lei/actiune, titlurile Perom nu au reusit sa stea deocamdata peste acest nivel, incheind saptamana la 0,56 lei/actiune, in crestere cu 2,75% fata de saptamana precedenta," sustine Piscan. Valoarea schimburilor cu titlurile Petrom a fost de 18 milioane lei, adica aproximativ 9,2% din totalul valoric al schimburilor.

Actiunile Rompetrol Rafinare Constanta s-au apreciat cu 1,92%, ultima tranzatie a saptamanii fiind incheiata la 0,0902 lei. Valoarea schimburilor a fost 8,95 milioane lei, in crestere cu 68% comparativ cu cea a saptamanii trecute. In ultima sedinta, titlurile Rompetrol Rafinare Constanta au atins un maxim de de 0,0919 lei/actiune.

Titlurile Transelectrica au continuat tendinta ascendenta catre noi maxime istorice, dupa o perioada de acumulare in zona 28,4-28,5 lei/actiune. Actiunile Transelectrica au atins un nou record la 29,1 lei/titlu, pe un volum redus al schimburilor, de doar 6,372 milioane lei. "Este un semn ca chiar si la aceste preturi tot mai putini investitori sunt dispusi sa-si cedeze din detineri, probabil cotatia acestui emitent urmand sa depaseasca nivelul de 30 lei/actiune pana pe finalul acestui an", sustine Piscan.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri