Cel mai mare castig saptamanal a fost adus de fondul cu plasamente in actiuni Premio, administrat de CA IB Asset Management, unitatea de fond inregistrand o crestere cu 5,67% la 9,5104 lei. Este pentru a doua saptamana consecutiv cand Premio inregistreaza cea mai mare crestere, dupa ce anterior unitatile de fond s-au apreciat cu 1,39%, pana la valoarea de 9,0004 lei.

Pe locurile urmatoare in clasamentul fondurilor de actiuni s-au plasat fondurile Napoca, administrat de societatseas de administrare a investitiilor (SAI) Globinvest SA, cu o crestere de 4% in ultima saptamana, la 0,738 lei, urmat de Omninvest, administrat de SAI SIRA, cu un plus de 3,27% pentru unitatea de fond, care a atins valoarea de 10,11 lei.

In categoria fondurilor mutuale cu plasamente in obligatiuni sau instrumente cu venit fix, cel mai performant a fost BCR Clasic, administrat de SAI BCR Asset Management, cu o crestere saptamanala de 1,20% la 16,88 lei, unitatile de fond fiind insa suspendate vineri pentru transferul catre noul depozitar, Banca Comerciala Romana.

Pe locurile urmatoare din punct de vedere al castigurilor saptamanale s-au plasat fondurile BT Clasic, administrat de BT Asset Management SAI, cu o crestere de 0,83% la 10,88 lei, si Fortuna Gold, administrat de SAI Target Asset Management, cu un avans de 0,52% pentru unitatea de fond, care a atins valoarea de 13,65 lei.

Fondurile diversificate au adus investitorilor castiguri de doua ori mai mari in intervalul 25-29 septembrie, comparativ cu saptamana anterioara. Cea mai mare crestere a unitatii de fond, cu 2,21%, a fost inregistrata de fondul Fortuna Clasic, administrat de SAI Target Asset Management, care a urcat la valoarea de 6,94 lei.

Pe locurile urmatoare s-au plasat, cu acelasi procent de crestere de 2,21%, Integro, administrat de CA IB Asset Management, si FCEx, administrat de SAI SIRA, valorile unitatilor de fond fiind de 3,8975 lei si, respectiv, 6,0211 lei.

Citeste si:

In ceea ce priveste fondurile monetare, pe primul loc s-a situat Simfonia 1, administrat de SAI SG Asset Management-BRD, cu o crestere de 0,14% la 20,87 lei, urmat de Bancpost Plus, care a crescut cu 0,12% la 10,3910 lei, si Stabilo, administrat de CA IB Asset Management SAI, cu o crestere de 0,10% la 6,9226 lei.

Fondurile de actiuni si cele diversificate sunt singurele categorii care au inregistrat cresteri de active nete in luna august 2006, respectiv cu 6,8% pentru cele de actiuni si 2,9% pentru cele diversificate, potrivit datelor Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).

In luna august, fondurile diversificate si-au consolidat pozitia de lider pe piata fondurilor mutuale, cu o cota de peste 38%, urmate pe pozitia a doua de fondurile de actiuni, cu peste 27%, ceea ce inseamna ca aceste doua categorii reprezinta aproape doua treimi din piata, potrivit UNOPC. Fondurile monetare s-au situat in august pe cea de-a treia pozitie, cu 20,9%, iar fondurile de obligatiun au avut o cota de 13,6%.

La sfarsitul lunii august, nivelul cumulat al activelor nete ale fondurilor deschise a fost de 496,4 milioane lei, cu 0,6 % mai mare decat in luna iulie (140,6 milioane euro, cu 1% mai mult decat in iulie), pe fondul unei aprecieri a leului cu circa 0,4% in acelasi interval.