Coloana vertebrala a sanatatii ramane serviciul public pentru cetateni, desi bugetul sistemului, finantat prin intermediul contributiilor sociale si al taxelor, a ramas ineficient si depasit. De aceea, serviciile publice si private trebuie sa se sustina reciproc si sa fie complementare si trebuie inteles faptul ca asigurarea privata de sanatate poate fi un partener al sistemului public daca ii este permis sa functioneze, apreciaza Dan Dobre (foto), director comercial, Signal Iduna.

Wall-Street.ro: Care sunt cele mai importante probleme ale sistemului de sanatate romanesc si cum considerati ca ar putea fi rezolvate rapid?

Dan Dobre: Un sistem de sanatate functional este vital in orice tara, pentru cetatenii ei si pentru economie. Exista aproximativ tot atatea modele cate tari exista pe glob si, in esenta, sistemele de sanatate sunt definite de finantarea lor, scopul serviciilor si accesibilitate. Bugetul sistemului de sanatate din Romania, care este finantat prin intermediul contributiilor sociale si al taxelor, este ineficient si depasit, de vreme ce incearca sa sustina un nivel al serviciilor pentru care nu exista finantare si capacitate administrativa. Exemplul cel mai usor de urmarit este emigrarea personalului medical, deoarece sistemul de sanatate din Romania este incapabil sa retina talentele si serviciile de calitate.

O rezolvare rapida este putin probabila si, de obicei, serveste la rezolvarea problemelor acute din sistem. Este nevoie de o strategie unitara de dezvoltare a sistemului de sanatate, care sa acorde atentie sporita atat la finantarea realista, cat si la oferta reala de servicii. La fel ca in aproape toate sistemele relevante de sanatate, serviciile publice si private trebuie sa se sustina reciproc si sa fie complementare. Un prim demers de imbunatatire a sistemului public ar fi acela de a permite accesul in clinicile private atunci cand lipseste infrastructura si capacitatea de a deservi nevoile oamenilor in facilitatile publice. Partial, acest lucru se intampla, desi in acest moment constatam lacune in legislatie si o lipsa de supraveghere adecvata si concreta.

O alta cale de a completa si creste sistemul public este prin asigurarile private de sanatate, care pot genera resurse suplimentare ce determina reducerea incarcarii financiare a sistemului. Cu toate acestea, unele lanturi de clinici private refuza accesul persoanelor pe baza asigurarilor private de sanatate si le indruma catre abonamente nereglementate, limitand astfel libertatea de alegere intr-un sistem de decontare directa.

De asemenea, problema politica de a mentine gratuit accesul la serviciile publice, pentru o arie vasta de servicii, reduce responsabilitatea si constientizarea costurilor de catre public. Cu un cost al serviciilor medicale ce depaseste rata normala a inflatiei in fiecare an, devine necesara implementarea unor limite sau a unor sume deductibile, intr-o maniera sociala adecvata.

Wall-Street.ro: Cat de accesibil este sistemul de sanatate privat pentru cetateanul de rand si cum il putem face mai "accesibil"?

Dan Dobre: Accesul la sistemul privat de sanatate are la baza platile private si, ca atare, este disponibil cetatenilor fie prin plata serviciilor in mod direct catre clinica sau prin acoperirea pe care o poate oferi o asigurare privata de sanatate. Din cauza venitului mediu din Romania, care este unul scazut, solutia optima ar fi ca angajatorii sa incheie asigurari de sanatate private de grup. Pe langa avantajele fiscale si sociale, aceasta ofera acces la servicii medicale private.

In sistemul privat, accesul in clinici este administrat in call centere, prin intermediul aplicatiilor sau al serviciilor web, disponibile 24/7 si, in cele mai multe cazuri, fara ca pacientul sa plateasca in clinica (sistem de decontare directa intre reteaua de clinici si compania de asigurari). In alte cazuri - accesul in afara retelei de clinici - rambursarea poate fi facuta in una sau doua saptamani. Aceasta din urma este foarte comparabila cu sistemele existene in Europa.

Wall-Street.ro: Cum pot cele doua sisteme de sanatate (public si privat) sa colaboreze? Ce parghii pot fi create si unde se blocheaza lucrurile?

Dan Dobre: In primul rand, trebuie inteles faptul ca cele doua sisteme ar trebui sa fie partenere intr-un sistem social si economic extrem de complex si vital. Exista exemple in afara tarii care demonstreaza ca cele doua sisteme pot colabora. Dezvoltarea de parteneriate la nivel national inseamna complementaritate, din care ambele sisteme au de castigat si, in acelasi timp, publicul beneficiaza de servicii medicale de calitate atunci cand si acolo unde are nevoie. Bazate pe o comunicare deschisa si un plan comun, cele doua sisteme sunt capabile sa se dezvolte in asa maniera incat sa poata acoperi, pe de o parte, necesarul sistemului medical la nivel national, urmat de, pe de alta parte, de rationalizarea costurilor si a proceselor.

Mai mult decat atat, transferul infromatiei si schimbul de experienta la nicel administrativ poate contribui la cresterea eficientei manageriale, la implementarea unor procese moderne de management al cazurilor si imbunatatirea procedurilor de achizitii medicale. Trebuie inteles faptul ca asigurarea privata de sanatate poate fi un partener al sistemului public daca ii este permis sa functioneze oferind asiguratilor optiuni suplimentare pentru acoperire. Coloana vertebrala a sanatatii ramane serviciul public pentru cetateni; cu toate acestea, chiar si la actualul nivelul al serviciilor acoperite de asigurarile private de sanatate, acestea influenteaza sistemul public, din perspectiva financiara si a utilizarii rationale a resurselor.

Wall-Street.ro a lansat proiectul anului: #RomaniaProfesionista. Avand in minte tragedia de la Colectiv, din toamna lui 2015, si schimbarile produse atunci in fiecare dintre noi si in societate, in ansamblu, ne dorim sa fim parte din schimbare. Mai mult, ne dorim sa contribuim, sa conturam acea Romanie profesionista in care sa ne regasim, sa propunem solutii concrete pentru reforma reala de care avem nevoie. Astfel, vom lansa permanent solutii, propuneri si idei ale managerilor si antreprenorilor - specialistii care sustin economia reala. In luna mai, vom aborda problema sistemului medical. Vom discuta constant cu specialisti din sistemul medical si farmaceutic despre reforma absolut necesara de care sistemul de sanatate are nevoie urgent si vom prezenta solutiile concrete pentru a vedea curand rezultate vizibile.

Citeste si:
    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Marius Alexandru Stanciu
    Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


    Setari Cookie-uri