Piata asigurarilor din Romania, in primele trei luni ale anului trecut, incluzand asigurari generale si de viata, a totalizat circa 2,23 miliarde lei. In aceeasi perioada, politele RCA subscrise au insumat 811 milioane lei, conform News.ro

“Piata a luat-o in sus, aproape ca nici nu vreau sa ma gandesc cat a crescut in trimestrul I anul acesta, ca daca ma uit la niste raportari individuale pe societati, sunt cresteri anuale si de 200%. Pentru noi este un semn de incredere ca (piata - n.r.) este solida si sustenabila si directia este buna”, a declarat Negritoiu la conferinta internationala privind pietele financiare non-bancare.

Cum va evolua piata de asigurari in acest an

Pentru acest an, el se asteapta la o crestere cu 10% a industriei, de la 8,75 miliarde lei in 2015, cand a inregistrat un avans de 8,2%.
Negritoiu a punctat ca activele eligibile in asigurari sunt mult mai bine aliniate si mai lichide decat erau, ca portofolium iar lichiditatea s-a imbunatatit.

“Din ultimele noastre evidente, rata combinata (a daunei - n.r.) este undeva spre 130%, dar scopul este de a ajunge la o rata de 100%-110%”, a spus Negritoiu.

Rata combinata a daunei reprezinta raportul dintre cheltuieli si daune, pe de o parte, si primele subscrise, pe de alta parte, iar un nivel al acesteia de peste 100% indica pierderi din operatiunile de subscriere.

Piata asigurarilor va trece pe profit in acest an?

Intrebat recent daca piata asigurarilor va trece pe profit in acest an, presedintele autoritatii a subliniat ca este un proces de durata, fiindu-i greu sa spuna daca industria va inregistra profit, dar ca se asteapta la o stabilizare a ratei combinate a daunei spre 100%.

Citeste si:

“Din datele pe care le avem de la societatile care vand RCA avem un raport agregat cu minim, din care rezulta ca ratele combinate notificate cam asigura acoperirea daunelor si este un mix suficient ca sa ramanem la o stabilitate a ratelor si la o revenire in jur de 100%-110%”, a explicat seful ASF.

El considera ca avansul pietei de asigurari trebuie sa fie sustinut de produse noi, chiar daca piata de RCA este coplesitoare.
Astfel, Negritoiu spune ca trebuie dezvoltate asigurarile de viata, cele de sanatate, pentru agricultura, cele de proprietate si asigurarile industriale.

„Pana la urma, lor le e mai usor sa suporte o diferenta de 20% in rata combinata, pentru ca ponderea RCA este mult mai mica in piata asigurarilor, noua ne e foarte greu sa absorbim 20% in piata din un soi de subventii indirecte pe RCA, a spus Negritoiu, care a precizat ca industria per ansamblu este pe pierderi”.

Sursa foto: agerpresfoto