Asiguratorii RCA nu vor mai putea, dupa aderare, sa ofere despagubiri in cuantum de mai putin de 100.000 euro pentru daune materiale, respectiv 350.000 de euro de persoana in caz de vatamari corporale, anunta Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

"De la data aderarii, proprietarii de autovehicule trebuie sa plateasca o singura prima pentru asigurarea obligatorie auto valabila pe intreg teritoriul mentionat", se arata intr - un comunicat al CSA, preluat de Mediafax.

Comunicatul mai precizeaza ca stabilirea primelor pentru politele RCA este exclusiv problema societatilor. "Ele vor fi singurele in masura sa decida daca le majoreaza sau le diminueaza, in functie de rezultatele proprii inregistrate pentru aceasta forma de asigurare, de dauna medie, frecventa daunelor sau cheltuielile de achizitie, insa asiguratorii au obligatia de a notifica CSA cu privire la tarifele practicate si, de asemenea, de a le publica", se arata in documentul CSA. Societatile de asigurari nu vor putea modifica, totusi, tarifarea RCA mai devreme de trei luni de la ultima notificare.

Prevederile UE in privinta RCA se refera la existenta legislatiei si a mecanismelor care sa asigure ca orice detinator de autovehicul trebuie sa incheie o asigurare RCA recunoscuta pe intreg teritoriul UE, plus Elvetia. "Aceasta inseamna ca, de la data aderarii, polita RCA va fi valabila pe intreg teritoriul Comunitatii Europene, incluzand Romania ca stat membru, precum si pe teritoriul Islandei, Norvegiei, Liechtenstein si Elvetiei", se mai spune in comunicatul CSA.

Despagubiri de la 1.000.000 pana la 4.000.000.000, in prezent

Conform prevederilor CSA, despagubirile platite de o societate de asigurare unui tert pagubit intr-un accident auto, in baza asigurarii RCA incheiata pentru autovehiculul care a produs accidentul, nu vor depasi valoarea prejudiciilor cauzate si nici limitele maxime (limitele de raspundere) la care s-a angajat asiguratorul. Aceasta inseamna ca, in situatia in care valoarea daunei depaseste limitele la care asiguratorul s-a angajat in schimbul primei de asigurare platite, diferenta nu este acoperita de catre societatea de asigurare.

Astfel pentru anul 2006, in caz de avariere ori de distrugere a bunurilor, despagubirile oferite de societatile de asigurare sunt de la 1.000.000 lei vechi pana la maximum 4.000.000.000 lei vechi, indiferent de numarul persoanelor pagubite, pentru pagube materiale directe si indirecte de peste 1.000.000 lei vechi.

Daca este vorba de vatamari corporale sau de deces, asiguratorii vor oferi prin intermediul RCA pana la 2.000.000.000 lei vechi pentru fiecare persoana, dar nu mai mult de 10.000.000.000 lei vechi, indiferent de numarul persoanelor accidentate, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial.

20 de mil. si retinerea certificatului de inmatriculare pentru neasigurati

Prevederile CSA precizeaza ca proprietarii de autovehicule care nu detin o polita de asigurare RCA sau aceasta nu mai este valabila savarsesc o contraventie si sunt pasibili de o amenda de 10 pana la 20 de mil. lei. In plus, se va dispune retinerea certificatului de inmatriculare, pana la prezentarea documentului privind incheierea asigurarii contraventie care se constata de catre personalul Politiei.

In scurt timp, calitatea de neasigurat RCA a unui proprietar de autovehicule va putea fi identificata si din baza de date la nivel national. Astfel, persoanei care nu are o polita RCA valabila i se va aduce la cunostinta calitatea de neasigurat si, daca in termenul prevazut de reglementarile in vigoare, nu face dovada incheierii asigurarii RCA, inmatricularea autovehicului pe care il detineti va fi suspendata din oficiu.

Legea prevede ca un autovehicul a carui inmatriculare este suspendata nu poate fi utilizat pe drumurile publice, in caz contrar proprietarul acestuia fiind pasibil de o amenda cuprinsa intre 3.000 si 5.000 RON.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri