Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor va deveni operationala de la jumatatea anului viitor, a declarat Radu Mircea Popescu, consilierul ministrului administratiei si internelor,Vasile Blaga, cu ocazia unei conferinte internationale dedicate managementului riscurilor de catastrofa, organizata la Bucuresti.
"Cred ca proiectul privind asigurarea obligatorie a locuintelor va deveni operational nu de la 1 ianuarie 2007, ci de la jumatatea anului viitor", a spus Radu Mircea Popescu citat de Rompres.

Acesta a precizat ca proiectul prevede obligativitatea asigurarii obligatorii a locuintelor pentru doua clase de locuinte. Astfel, pentru locuintele construite din beton armat, metal, sau caramida arsa valoarea asigurata va fi 20.000 de euro, cu o prima anuala de 20 de euro, in timp ce pentru locuintele construite din lemn, piatra sau caramida nearsa valoarea maxima asigurata nu va depasi 10.000 de euro, cu o prima anuala de 10 euro.

Potrivit ordonantei privind asigurarea obligatorie a locuintelor, acestea vor fi asigurate impotriva dezastrelor naturale: cutremur, inundatie si alunecari de teren. Reprezentantii MAI au spus ca legea va fi adoptata de Parlament in luna iunie a anului viitor.

"Proiectul prevede acordarea unor facilitati pentru persoanele care nu pot plati aceste prime, asigurarea urmand sa fie platita integral sau partial de autoritatile locale. De asemenea, exista posibilitatea asigurarii pentru o suma mai mare, diferenta dintre suma maxima asigurata obligatoriu si valoarea asigurata urmand sa fie guvernata de legea asigurarii facultative', a spus Paul Victor Dobre, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor.

Proiectul prevede infiintarea Companiei de Reasigurare impotriva Dezastrelor, care sa administreze fondul alcatuit din primele platite de asigurati.

Potrivit datelor MAI, inundatiile produse in 2005 au afectat 44.800 de case si 49.000 de anexe gospodaresti, precum si peste 500 de obiective socio-economice, valoarea totala a pagubelor ridicandu-se la 1,5 miliarde euro.

Este din ce in ce mai necesara incheierea unor parteneriate public-private intre societatile de asigurari si stat pentru acoperirea daunelor produse de calamitati naturale, o metoda din ce in ce mai folosita in zonele periclitate, a spus specialistul Bancii Mondiale in managementul riscurilor de catastrofa, Eugene Gurenko.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri