De-a lungul timpul, bancile si-au dezvoltat servicii si produse menite sa usureze procesul de interactiune cu clientii, ajutate de avansul tehnologic si de evolutia digitalizarii. Astazi, aproape orice operatiune se poate realiza online si nu mai este mult pana cand bancile vor acorda si credite online. In acest context, va prezentam doua servicii care, desi nu sunt foarte cunoscute publicului larg, sunt foarte utile si ne pot ajuta sa scutim timp, efort si chiar bani: Direct Debit si Standing Order.

Direct Debit si Standing Order sunt doua servicii prin care clientii pot autoriza banca sa efectueze o plata lunara in mod automat, retragand bani si transferand din contul curent. De exemplu, daca obisnuiesti sa uiti sa platesti factura de energie electrica, banca o va face in locul tau, lunar, fara ca tu sa te deplasezi la banca sau sa faci vreo operatiune prin internet banking.

Aparent, ambele servicii au functii asemanatoare si, nu de multe ori, oamenii le confunda. Desi ele pornesc de la aceeasi premisa, clientul mandateaza banca sa transfere, lunar, o suma de bani, trebuie facuta o distinctie clara intre cele doua. Daca Direct Debit-ul este folosit doar la plata utilitatilor si are la baza o factura emisa de furnizor, Standing Order reprezinta un ordin de plata catre un tert, la o data si cu o suma exacta, stabilite de client.

Cum folosesti Direct Debit

Aceasta metoda moderna de plata consta in imputernicirea bancii de a realiza transferuri de bani in numele tau pentru plata facturilor de utilitati. Pentru a beneficia de acest serviciu, trebuie sa inchei un contract cu banca, prin care ii oferi un mandat de debitare, si sa ai in cont, la scadenta facturilor, banii necesari pentru transfer. De obicei, fiecare banca are incheiate protocoale cu diferiti furnizori de utilitati sau prestatori de servicii. In momentul in care factura este emisa, atat clientul, cat si banca o primesc, iar aceasta din urma iti retrage suma respectiva din cont si o transfera in contul furnizorului. Un alt aspect interesant al acestui serviciu este ca, de obicei, factura este platita la scandenta.

Ce poti plati prin Direct Debit

Prin acest serviciu se pot face plati cu caracter repetitiv, care au o data fixa de scadenta, precum facturile de utilitati ale locuintei, ratele lunare pentru politele de asigurare sau alte tipuri de plati curente, precum facturile de telefonie mobila. De la serviciile de energie, apa, gaze si pana la impozite, taxe locale sau rate si leasing, poti apela la acest serviciu cand preferi sa se plateasca automat si lunar.

Cat costa serviciul de Direct Debit

In general, bancile din Romania nu percep costuri de activare sau de administare a acestui serviciu. insa pentru transferurile lunare se pot percepe comisioane, in functie de moneda in care se face plata si pentru platile interbancare. Daca banca furnizorului de servicii este diferita de a ta, vei plati un comision, care variaza in jurul a 2 lei pentru fiecare conventie in parte. Astfel, daca ai de platit cinci facturi lunare, banca iti va percepe in total 10 lei, de exemplu.

De ce apelezi la Standing Order

Serviciul de Standing Order reprezinta ordine de plata programate care permit transferuri lunare intre doua conturi curente. Altfel spus, prin acest serviciu, poti efectua plati automate catre o terta persoana, la data si cu suma stabilita de tine in prealabil cu banca. Este recomandat sa apelezi la acest serviciu atunci cand suma este aceeasi in fiecare luna, cum ar fi de exemplu rata unui imprumut. Ca si la direct debit, trebuie sa inchei un contract de mandatare cu banca si sa te asiguri ca ai banii necesari in cont, dar diferenta consta in faptul ca iti poti alege singur data la care se face plata si in plus, nu este necesar ca intre banca si beneficiarul transferului sa existe o conventie.

Ce platesti cu ajutorul Standing Order

In acest caz nu trebuie sa existe un furnizor sau o factura emisa. Prin standing order se pot efectua plati recurente, precum rate sau leasing, cu diferenta ca aici suma transferata trebuie sa fie aceeasi in fiecare luna. Astfel, daca vrei sa platesti factura de electricitate nu apelezi la standing order pentru ca valoarea poate varia. In schimb, iti poti plati abonamentul de televiziune sau rata unui imprumut.

Cat te costa Standing Order

Bancile ofera acest serviciu de plata gratuit clientilor sai, insa le percep comisioane pentru fiecare tranzactie efectuata atat interbancar, cat si intrabancar. Acestea sunt aproximativ 2 lei, insa pentru transferurile in euro acestea sunt mult mai mari.

Ce avantaje ai daca folosesti cele doua metode de plata

In primul rand, daca alegi sa folosesti Direct Debit sau Standing Order economisesti timp, pentru ca nu mai esti nevoit sa te deplasezi la banca sau la un oficiu al furnizorului pentru a-ti plati darile. Pe langa faptul ca este comod si usor, te asiguri ca facturile tale sunt intotdeauna platite si eviti riscul de a ramane restant. Totodata, aceste servicii bancare te ajuta sa-ti planifici pe termen scurt sau mediu cheltuielile si finantele.

Sursa foto: alejandro dans neergaard/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri