Cu toate ca Robor este la minime istorice de luni bune, un credit de consum poate fi accesat in continuare la dobanzi in jurul nivelului de 10%. Mai mult, bancile au crescut (pe ansamblu) dobanda anuala efectiva (DAE) pentru creditele de nevoi personale acordate populatiei in ultimul an, desi Robor a scazut in aceeasi perioada cu 40%.

Daca in mai 2015 dobanzile practicate de banci la un credit de nevoi personala cu scadenta de 1-5 ani erau la o medie de 10,03%, in prezent dobanzile la creditele noi de consum au coborat nesemnificativ, la 9,99%. Pe de alta parte, DAE la creditele noi acordate populatiei pentru consum a crescut in interval de un an.

In mai 2015, DAE mediu la un credit de consum era de 9,43%, in timp ce Robor la 3 luni era cotat la 1,27%, conform datelor BNR. In aprilie 2016 (ultimele date publicate de BNR), DAE a urcat la 10,06%, dar Robor a pierdut peste 40%, ajungand la minime istorice, de 0,75%.

Practic, la un credit de consum cu dobanda variabila, DAE este calculata in functie de Robor la 3 luni, marja bancii si ceva comisioane pe care bancile le percep fie la inceputul creditului, fie lunar. Rata lunara este o functie de aceste 3 elemente. Si atunci, daca Robor a scazut cu 40% in ultimul an, pentru ca DAE sa fie la acelasi nivel sau chiar usor mai sus, bancile pe ansamblu au plusat la marja sau la comisioane.

In conditii normale de piata si mai ales in contextul in care BNR mentine dobanda cheie la un minim istoric de peste un an, 1,75%, scaderile Robor ar trebui sa se reflecte direct in dobanzile efective aplicate clientilor, insa acest lucru a batut pasul pe loc in ultimul an.

De ce nu coboara dobanzile la creditele de consum sub 9-10%

Potrvit unor surse din piata bancara, dobanzile pe creditele de consum s-au stabilizat in jurul nivelului de 9-10%, cu toate ca costul de risc in cazul acestui produs este undeva la 5-6%. Pe de alta parte, banci mici, care isi doresc cat mai repede cota de piata s-au dus cu DAE la creditele de nevoi personale si spre 7-8% (cu incasarea salariului).

"Cred ca au inceput sa explodeze ceva neperformante la credite de consum incheiate in 2012-2013 si acum bancile decid sa transfere acele pierderi asupra clientilor noi prin dobanzi constante, in pofida scaderii ROBOR", a declarat pentru wall-street.ro Gabriel Cretu, managing partner al firmei de consultanta Adwisers.

Sursa foto: Lucian Milasan_Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri