Fondurile mutuale cu plasamente in actiuni au adus investitorilor cele mai mari castiguri in luna septembrie 2006, cu o medie de peste 5,5%, dupa cresterile medii cu 6-7% atinse in ultimele doua luni, potrivit datelor societatilor de administrare a investitiilor.
Luna septembrie a fost caracterizata de cresteri accentuate la nivelul pietei de capital, care s-au reflectat in cresteri in special la nivelul fondurilor care investesc in actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti, peste evolutiile indicilor bursieri, potrivit analistilor pietei de capital,

"Influenta pozitiva a Bursei a indus in luna septembrie cresterea performantelor pe fondurile de actiuni si cele diversificate, in timp ce pentru fondurile monetare s-a inregistrat o crestere normala, constanta, pentru ca evolutiile pe aceasta piata au fost mai putin volatile", a declarat, pentru NewsIn, Dan Mihail Nicu, presedintele Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv.

F ondurile de actiuni au adus in septembrie castiguri medii de 5,5%, iar cele diversificate au crescut in medie cu 3,5%. in acelasi timp, fondurile de obligatiuni au avut o crestere medie cuprinsa intre 0,5% si 1,3%, in functie de plasamente. "Randamentele fondurilor de actiuni au fost foarte bune in luna septembrie, in functie de expunerile pe piata de capital in actiuni profitabile, iar la fondurile diversificate a contat foarte mult ponderea in actiuni, care este cuprinsa intre 50% si 75%", a declarat Dan Mihail Nicu.

Cele mai mari randamente au fost obtinute de fondurile care au investit in actiuni bancilor si societatilor de investitii financiare listate la Bursa. "Principalul eveniment care a influentat evolutia fondurilor de actiuni a fost majorarea de capital efectuata de Banca Transilvania, operata saptamana trecuta, pentru care s-au primit actiuni noi, in rest majoritatea fondurilor au avut evolutii bune, dar nu au fost nici intrari si nici iesiri de capital spectaculoase", a declarat, pentru NewsIn, Ion Mincu Radulescu, presedintele BCR Asset Management.

Dintre fondurile de actiuni, c ele mai mai mari randamente au fost aduse de fondul Premio, administrat de Pioneer Asset Management SAI, cu o crestere de 10,3%, cu o valoare unitara a activului net de 9,5104 lei si un activ net total de 5,3896 milioane lei (1,5 milioane euro). Pe locurile urmatoare s-au situat Napoca, administrat de Globinvest, cu un plus de 6,6%, si KD Maximus, administrat de KD Investments Romania, cu 5,8%. Estimarile analistilor arata ca fondurile de actiuni ar putea inregistra in continuare cresteri medii cuprinse intre 15% si 25%, in functie de expuneri portofoliului pe actiuni listate pe piata de capital romaneasca sau pe pietele externe. "O estimare optimista indica cresteri de peste 20% pentru fondurile de actiuni in urmatoarele trei luni, dar mult mai realista este o crestere de circa 13-14% pana la sfarsitul anului, daca se mentine ritmul de crestere din ultimele doua luni", a declarat Ion Mincu Radulescu.

Dintre fondurile cu plasamente diversificate, atat pe piata bursiera cat si cea monetara, cele mai mari cresteri au fost pentru Fortuna Classic, administrat de Target Asset Management, cu 6%, urmat de Integro, administrat de CA IB Asset Management, cu 4,8% si Capital Plus, administrat de Certinvest, cu 3,8%.

Pentru fondurile de obligatiuni si instrumente cu venit fix, cele mai mari randamente au fost aduse de Raiffeisen Benefit, administrat de Raiffeisen Asset Management, cu 3,4%, urmat de BT Clasic, administrat de BT Asset Management, cu 2,83%, si Orizont, administrat de Certinvest, cu 2,5%. Raiffeisen Benefit, cu plasamente de pana la 30% pe piata de capital, a atins o valoare a activului net de peste 15,7 milioane lei (4,4 milioane euro) si o valoare a unitatii de fond de 105,15 lei pe 29 septembrie 2006.

Fondurile monetare au adus randamente sub 1% in luna septembrie, cea mai buna performanta fiind atinsa de Stabilo, administrat de CA IB Asset Management, cu o crestere de 0,7%, activul net ajungand la 10,7 milioane euro, cu o valoare a unitatii de fond de 6,9226 la sfarsitul luni septembrie.

In luna august, statisticile UNOPC indicau cresteri ale activelor nete cu 6,8% pentru fondurile de actiuni si cu 2,9% pentru cele diversificate. in luna august, fondurile diversificate si-au consolidat pozitia de lider pe piata fondurilor mutuale, cu o cota de peste 38%, urmate pe pozitia a doua de fondurile de actiuni, cu peste 27%, ceea ce inseamna ca aceste doua categorii reprezinta 65% din piata, potrivit UNOPC.

Fondurile monetare s-au situat in august pe cea de-a treia pozitie, cu 20,9%, iar fondurile de obligatiuni au avut o cota de 13,6%. La sfarsitul lunii august, nivelul cumulat al activelor nete ale fondurilor deschise a fost de 496,4 milioane lei (circa 140 milioane euro) cu 0,6 % mai mare decat in luna iulie (140,6 milioane euro, cu 1% mai mult decat in iulie), pe fondul unei aprecieri a leului cu circa 0,4% in acelasi interval.

Piata fondurilor de investitii ar putea ajunge la 1-2 miliarde euro in trei-cinci ani, pe fondul diversificarii plasamentelor pe piata de capital, al noilor listari de la Bursa de Valori Bucuresti si al evolutiei descrescatoare a dobinzilor la bancile comerciale, potrivit estimarilor administratorilor de fonduri. Pentru acest an, estimarile acestora indica o crestere in continuare a pietei, in paralel cu evolutia Bursei de Valori Bucuresti si a Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri din Sibiu. "La Bursa din Sibiu se pot obtine si randamente de 50% intr-o singura luna, dar exista si riscul de a pierde 50% in aceeasi perioada", a declarat Ion Mincu Radulescu, presedintele BCR Asset Management. "Plasamentele la Bursa din Sibiu se pot realiza prin contracte futures pentru aproape 20 de actiuni care se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti, dar putine dintre acestea au o lichiditatea foarte buna", a mai spus Ion Mincu Radulescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri